Sonos kan släppa högtalare med Bluetooth

sonos logo

Många väntar på att Sonos ska släppa högtalare med Bluetooth-stöd. Hittills har den populära tillverkaren notoriskt vägrat att göra just det – men nu kommer uppgifter om att en modell med Bluetooth-stöd kan vara på gång.


  • Sonos kan arbeta på bluetooth-högtalare och hörlurar
  • Hett efterlängtad högtalare av många
  • Stort Sonos-evenemang i slutet på augusti 2019
  • Lästips: Marshall släpper nya mobilhögtalare

Enligt uppgifter från amerikanska FCC har Sonos registrerat en trådlös högtalare med modellnummer ”S17”. Inga konstigheter så långt, om det inte vore för att den använder både WiFi och Bluetooth.

Beskrivningen till högtalare är enligt webbsajten The Verge följande:

”En högpresterande trådlös högtalare som är en del i Sonos ljudsystem. Högtalarens primära funktion är att strömma med WiFi, men stöder också strömmat ljud via Bluetooth, samt enkel inställning via Bluetooth Low Energy.”

Det är i skrivande stund oklart om ellern är Sonos S17 kan nå marknaden. Det finns inte heller några uppgifter om prislapp, hur bra högtalaren är och var i Sonos befintliga produktportfölj den platsar.


Däremot vet vi att Sonos S17 har stöd för både ethernet-anslutning och USB Typ-C. Den förstnämnda för nätverksanslutning och den senare för strömförsörjning, om alla uppgifter stämmer.

Stort Sonos-evenemang den 26-27 augusti

Sonos har ett evenemang med nya lanseringar den 26 och 27 augusti. Här väntas bland annat en omarbetad Play:5 att presenteras, kanske även en ny Play:3.

Med lite tur får vi även se Sonos S17 som tillverkarens första Bluetooth-högtalare. Men huruvida så blir fallet återstår alltså att se. Vi kommer att bevaka evenemanget och uppdatera artikeln med ytterligare information när det finns.

Tidigare i januari avslöjade webbsajten Bloomberg att Sonos potentiellt arbetar på en hörlursmodell. Den ska vara i prisklassen runt 300 USD och uppåt, fokusera på hög ljudkvalitet och stöd för olika musiktjänster.

WiFi eller Bluetooth i högtalare – vad är bäst?

Det finns betydligt fler fördelar med en WiFi-ansluten högtalare jämfört med Bluetooth-användning. Båda har sina användningsområden; här förklarar vi lite mer om fördelarna och nackdelarna.

Därför vill du ha en WiFi-högtalare

sonos-play-1

Fördelen med WiFi-högtalare är att du kan placera högtalare varhelst du vill i hemmet, så länge den har en WiFi-anslutning till hemnätverket.

Du kan alltså ha högtalaren på ovanvåningen, eller flera högtalare i olika rum om de stöder multiroom-användning, och spela musik varhelst du befinner dig i hemmet.

WiFi är bättre för ljudkvaliteten eftersom ljuddata som skickas till högtalaren inte behöver vara lika komprimerad som över Bluetooth.

Ett problem med många WiFi-högtalare är att de inte är portabla. Du kan inte ta med dem utanför hemmet eftersom de sannolikt kräver nätdrift och ett nätverk för att strömma musik.

Därför vill du ha en Bluetooth-högtalare

jbl charge 4 mobilhogtalare

Fördelen med Bluetooth-högtalare är de ofta är mer portabla och fungerar utanför det egna hemnätverket.

Bluetooth-högtalare med stöd för batteridrift och vädertålig design är perfekta för utflykten till exempelvis stranden eller bara på uteplatsen.

En del högtalare kan ha mer än en ansluten pryl samtidigt för uppspelning, så du kan växla mellan exempelvis två mobiltelefoner, eller varför inte en dator?

En stor begränsning är dock avståndet där Bluetooth-räckvidden på maximalt 10-15 meter kan ställa till det rejält. Anslutningen är dessutom sällan lika bra som en WiFi-högtalare.