Honor Vision Pro: Första produkten med HarmonyOS

honor vision pro presentation

Honor Vision Pro är en Smart TV med 4K-upplösning, HDR-stöd och en maximal ljusstyrka på 400 nits. Den tillverkas företaget Honor och är första produkten med nya operativsystemet HarmonyOS.


Vilka är de viktigaste egenskaperna hos Honor Vision Pro?

Honor Vision Pro har 55-tumspanel med 4K-upplösning och HDR-stöd.

Skärmpanelen klarar en ljusstyrka upp till 400 nits, betraktningsvinkeln är 178 grader och det finns sex mikrofoner för röststyrning.

Med en popup-kamera (likt den i OnePlus 7 Pro och Xiaomi Redmi K20 Pro) kan Honor Vision Pro göra videosamtal med upp till 1080p.

Bakom skärmpanelen sitter en Huawei-designad Honghu 818-processor, ackompanjerad av 2 GB RAM-minne och 32 GB lagringsutrymme.


Operativsystemet är som nämnt HarmonyOS. Gränssnittet har inget namn i skrivande stund, men det har ett magasinstyle-utseendet för att simplifiera letandet efter rätt appar och innehåll.

I övrigt hittar vi sex 10 watt-högtalare med stöd för trådlöst ljud i högupplöst format (HWA). Med Bluetooth 5.0 ansluts prylar som fjärrkontrollen, mobiltelefoner och hörlurar.

Så ser HarmonyOS ut i Honor Vision Pro

Så bra är processorn Huawei Honghu 818

Om du aldrig har hört talas om Huawei Honghu 818 så är du inte ensam. Honghu-serien är tämligen okänd utanför den asitiska marknaden och just 818-modellen är helt ny.

Processorn är speciellt designad för att använda i Smart TV. Den har fyra processorkärnor varav två processorkärnor är högpresterande ARM Cortex-A73 för extra kraft. De andra två baseras på strömsnålare ARM Cortex-A53.

ARM Mali-G51 är grafikkretsen och den har också fyra kärnor likt processorn. Just den här grafikkretsen lanserades under 2016, så Huawei har tråkigt nog inte valt någon senare variant.

Trots att Honghu 818 knappast är någon kraftfull krets – inte ens i nivå med många varianter i mellanklassen – så gör det sannolikt inget.

Så länge operativsystemet flyter bra och TV:n klarar uppspelning av högupplöst film utan problem så lär prestandan inte upplevas som dålig. Och bild- samt ljudbehandlingen är till synes bra flera olika processtekniker.

Bildbehandling i Honghu 818

 • Motion Estimate and Motion Compensation (MEMC)
 • High Dynamic Range (HDR) Imaging
 • Super Resolution (SR)
 • Noise Reduction (NR)
 • Dynamic Contrast Improvement (DCI)
 • Auto Colour Management (ACM)
 • Local Dimming (LD)

Ljudbehandling i Honghu 818

 • Ultra-wide sound field
 • Transient intermodulation distortion
 • Sound equalization, and
 • Intelligent bass

Om ingen av punkterna säger dig speciellt mycket så gör det inget. Varje enskild punkt är en speciell funktion eller teknik för att behandla bild eller ljus för att göra den bättre.

HarmonyOS och röstassistenten YoYo

Med HarmonyOS som operativsystemet är Honor Vision Pro en unik produkt på marknaden.

Den blir en uppvisningsmodell för HarmonyOS där konsumenterna får en chans att se vad operativsystemet klarar, och vad det inte klarar idag.

Det är viktigt att HarmonyOS har inbyggt stöd för alla stora tjänster som Netflix, HBO och liknande. Annars kommer operativsystemet väljas bort helt på den europeiska och amerikanska marknaden bredvid konkurrenternas väletablerade plattformar.

Huawei måste visa att de på allvar kan konkurrera i fråga om appar och stöd för tjämster. Även i en Smart TV som Honor Vision Pro. Annars blir det väldigt tufft för både Huawei och dotterbolaget Honor.

Även röstassistenten YoYo måste visa framfötterna med stöd för åtminstone engelska. Idag dominerar Siri och Google Assistant i Europa, medan Cortana har ett visst fotfäste i USA.

Honor Vision Pro släpps initialt i Kina

Honor Vision Pro är inte en produkt för Europa eller USA. Istället kommer den initialt att släppas på den kinesiska marknaden.

Cirkapriset är 3 999 yuan för den billigaste modellen utan kamera, vilket omräknat blir cirka 5 446 kronor exklusive moms.

Vill man ha en Honor Vision Pro med popup-kamera ökar priset till 4 799 yuan, eller runt 6 536 kronor exklusive moms.

Honor Vision Pro är intressant – ska jag vänta på att den släpps i Sverige?

Det finns inget som pekar på att Honor Vision Pro eller någon syskonmodell till TV:n är på gång utanför Kina. Därför rekommenderar vi att du tittar på någon annan, väletablerad tillverkare och modell istället.

Dessutom är det här en första generationens produkt med ett helt nytt operativsystem. Det är bättre att avvakta några generationer för att se hur produktserien och operativsystemet utvecklas framöver.

Huawei och Honor har visserligen en fungerande produkt, men den är i sin linda och kommer sannolikt behöva mogna ett tag för att på allvar slåss med konkurrensen.