Förbättrad Cortana-app för Windows 10 släpps

windows 10 cortana 2019

Microsoft provar en ny Cortana-app för Windows 10. Den är omarbetad för att vara mindre påträngande för användaren och har en rad andra förbättringar. Läs mer om nya Cortana-appen här.

Frågor som artikeln svarar på:

 • Vad är nytt i Cortana-appen för Windows 10?
 • Fungerar Cortana i Sverige?
 • Kan jag använda Cortana i mobiltelefonen?
 • När släpps Cortana-appen till användarna?

Vad är nya Cortana-appen för Windows 10?

windows 10 cortana 2019 2

Windows 10 har redan en applikation för digitala assistenten Cortana. Men den är inte så intuitiv som man kunde önskat och kan vara ganska påträngande ibland.

Nya Cortana-appen råder bot på flera punkter som retat användarna. Bland annat har integrationen med sökrutan i Windows 10 blivit mindre synlig och appen stöder både ljust och mörkt tema.

Andra nyheter är att gränssnittet har förenklats och man kan använda naturligt språk för att göra sökningar; både i tal och skrift.


Kan jag använda Cortana-appen i min mobiltelefon?

Absolut, Microsoft har släppt appar för både Android och iOS. Det är dock en något annorlunda upplevelse jämfört med hur appen i Windows 10 fungerar.

Om du vill få ut maximalt med nytta från Cortana och dina Microsoft-tjänster i Android bör du använda den officiella Microsoft-launchern.

Den kopplar ihop din Android-telefon med ett Microsoft-konto och har en rad smarta integrationer som gör att du snabbare får tillgång till dina dokument, mejl, nyheter och annat.

Läs mer om Microsoft Launcher på Google Play Store.

Fungerar Cortana i Sverige?

Cortana har inget officiellt stöd för svenska användare eller svenskt språkstöd.

De officiella språken som kan användas just nu med Cortana är följande:

 • Engelska
 • Portugisiska
 • Franska
 • Kinesiska
 • Italienska
 • Japanska
 • Spanska

Du kan ändra land och språkinställningar i Windows 10 för att använda någon av dessa.

Men, tänk på att det kan hindra framtida köp via Microsoft Store – och även stoppa dig från att använda vissa appar, medlemskap och prenumerationer om de är regionlåsta.

Det finns inga indikationer på svenskt språkstöd för Cortana i skrivande stund.

När släpps nya Cortana-appen för Windows 10

I skrivande stund är Cortana-appen endast tillgänglig för Windows Insiders. Kort därefter kommer appen att släppas till den bredare massan.

Om du läser den här artikeln kort efter den skrevs är det bara Windows 10 Preview build (18945) som har tillgång till Cortana-appen. Du bör få uppdateringen automatiskt om du använder denna Preview-version.

Vill du testa och samtidigt gå med i Windows Insiders kan du gå till den officiella Windows Insider-sajten och läsa mer.

Tänk på att Windows Insiders inte bara får fördelarna med nya funktioner och tjänster, utan även buggar och annat otyg som kan ställa till det.

Läs mer här.

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.