Rykte: Touch ID i skärmen till iPhones under 2021

Apple Touch ID

Apple kan introducera en fingeravtrycksläsare integrerad i skärmen till sina iPhone-telefoner för 2021. Det säger ett nytt rykte från kända analytikern Ming-Chi Kuo.

Idag har många andra tillverkare integrerade fingeravtrycksläsare i skärmarna på sina mobiltelefoner. Bland annat Huawei och Xiaomi.

Apple däremot har valt att lämna fingeravtrycksläsarna för smart ansiktsdetektering istället. Med en djupläsande sensor kan Apples teknik skapa en superexakt karta över ditt ansikte och logga in dig säkert på din telefon och olika tjänster.

Men nu verkar det som att Apple kan vara på gång med fingeravtrycksläsare igen.

Enligt analytikern Ming-Chi Kuo kommer Apple att integrera Touch ID-tekniken i sina iPhone-skärmar. Detta med hjälp av Qualcomm som har marknadens bästa teknologi för fingeravtrycksläsning med hjälp av ljud.

touchidsensor
Så här såg Touch ID-tekniken ut 2013.

Det finns andra rykten som pekar på att Apple tänker släppa Touch ID i skärmen redan nästa år. Och vissa rykten började formas redan för två år sedan – så ta allt med en väldigt stor nypa salt.

Speciellt ryktet om att man ska kunna låsa upp mobiltelefonen med fingret oavsett var man rör på skärmen.

Anledningen till att Touch ID eventuellt kan hamna under skärmen snart handlar om tre kritiska förbättringar från Apples sida:

  • Tjockleken på sensormodulen för fingeravtrycksläsning kan bli tunnare
  • Avläsningsområdet på sensormodulen förbättras
  • Strömförbrukningen minskar / energieffektiviten ökar

Frågan är bara – är det här verkligen vad Apple vill för framtiden?

Apple är inte kända för att gå samma väg som sina konkurrenter. Oavsett om det gäller att implementera ny teknik, funktioner eller välanvända standarder på markanden.

Och med Face ID som ett fungerande alternativ för säker inloggning i mobiltelefonen, varför vill Apple introducera Touch ID igen i skärmen?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.