Är det säkert att ladda Apple Watch på natten? (här är svaret)

apple watch nike laddare charging 2022 unsplash onur binay
Onur Binay, Unsplash

Det korta svaret: Du kan ladda din Apple Watch på natten. Det är inte mer eller mindre säkert än någon annan elektrisk pryl som du har kopplad till en strömadapter, oavsett om det är på dagen eller natten.

Men du måste vara medveten om att det alltid är förenat med en viss risk när du ansluter en smartklocka, mobiltelefon, surfplatta eller annan pryl med batteri till en strömadapter. Det finns alltid en minimal risk att det börjar brinna.

Och vi vet det på grund av en mängd incidenter där elektriska prylar, laddningssladden och/eller strömadaptern gått sönder – och i värsta fall bränt omgivningen eller börjat brinna.

Minimera riskerna när du laddar på natten

 • Ha en brandvarnare i sovrummet: Det är här borde vara lagkrav, men det är många som saknar en brandvarnare i sovrummet. Trots att många har just sin mobiltelefon och smartklocka (och vissa fall en TV) där. Brandvarnare kostar några hundralappar och vi rekommenderar modeller som går att koppla med andra brandvarnare i samma serie.
 • Placera prylarna som laddas på ett brandfast material: Undvik att ha din smarta pryl i sängen. Förvara dem på ett värmetåligt underlag som inte sprider en eventuell brand vidare. Skippa duken på nattduksbordet alltså.
 • Koppla en timer till eluttaget: Se till att strömadaptern bara är på under en begränsad tid. Istället för att stå på hela natten så kan en timer bryta strömmen efter en viss tid så att prylen som laddas inte försöker ladda batteriet hela tiden. Du förlorar några procents laddning, men minskar risken för skador.

Ladda inte din Apple Watch på natten – ha den på dig!

Visste du att din smartklocka har sömnmätning som hjälper dig att förstå hur du sover och väcker dig på morgonen?

Om du laddar din Watch-klocka till minst 35 procent innan du lägger dig så får du smart sömnmätning under hela natten. När du vill vakna så ger den dig små vibrationer på handleden istället för att skräna som en mobiltelefon ofta gör.

Sömnmätningen introducerades med watchOS 7 och finns på alla moderna Watch-modeller idag. Så här använder du sömnmätningen:

 1. Se till att batteriet har minst 35 procents laddning
 2. Öppna Watch-appen på din iPhone
 3. Gå till Inställningar > Sömn
 4. Aktivera ”Spåra sömnen med Apple Watch”
 5. Ha din smartklocka på handleden när du sover

Svårare än så är det inte. Om du vill veta mer så har Apple en utmärkt supportsida om sömnmätningen här.

apple watch se brannmarken overhettning 2020 reddit
Helt säkert är det inte att ha en Watch på handleden. Så här kan en brännskada ser ut när smartklockan överhettar. Läs mer om kontroversen här.

Nej, batteriet tar inte skada när du laddar på natten

Apple har implementerat smart laddningsteknik som gör att batteriet i din iPhone och Watch-klocka inte laddar fullt direkt. Istället laddar batteriet upp en bit och väntar sen till kort innan du normalt vaknar och laddar fullt då. Det gör att batteriet inte slits i onödan.


FAQ om att ladda din Apple Watch

Är det farligt att ladda smartklockan på natten?

Det finns en risk att strömadaptern, sladden eller batteriet i klockan börjar brinna. Det är dock en mycket liten risk och gäller alla andra strömdrivna prylar i hemmet. Ha alltid en brandvarnare i rummet där du laddar din smartklocka, mobiltelefon, surfplatta eller andra elektriska prylar (natt som dag).

Går det att överladda batteriet i Apple Watch?

Nej, smartklockan drar bara den ström som behövs för att ladda batteriet och därefter slutar den laddningen automatiskt. Det är precis som vilken annan modern elektrisk pryl som helst. Det gäller även mobiltelefoner, surfplattor, hörlurar och annat batteridrivet.

Min Apple Watch är varm när den laddas, är det normalt?

När du laddar en elektrisk pryl så genereras värme. Det är helt normalt och gäller även Apples prylar. Om du tycker att laddaren eller smartklockan blir väldigt varm så kan du kontakta tillverkaren och rådfråga om den behöver kontrolleras.

Hur aktiverar jag Sängbordsläge (nattläget) på min Apple Watch?

 1. Öppna Watch-appen på din iPhone eller iPad
 2. Gå till Allmänt > Skrolla ner till Sängbordsläge
 3. Tryck på brytaren vid Sängbordsläge så att den visar grönt
 4. Klart!
Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.