LEGO Star Wars: The Skywalker Saga – så bra är spelet (tester)

Lego Star Wars The Skywalker Saga

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga är det senaste och kanske mest efterlängtade Star Wars-spelet någonsin. Åtminstone av alla LEGO-fans där ute. Och kritiken har varit generellt positiv efter att recensenterna har fått säga sitt. Men vad är egentligen bra och vad kunde ha varit bättre? Här får du svaren.

Vill du veta om spelet fungerar bäst på Xbox Series X eller Playstation 5? Klicka här för att gå längst ner till svaret.
De senaste och bästa priserna på LEGO Star Wars: The Skywalker Saga hittar du här.

Det här LEGO Star Wars: The Skywalker Saga

 • Det senaste LEGO-spelet med Star Wars-tema
 • Spela alla nio huvudfilmerna i Star Wars-universumet
 • Nära 400 spelbara karaktärer
 • Hoppa fritt mellan planeter när du låst upp dem
 • Optimerad grafik för nya generationens spelkonsoler (och PC)
 • Helt nytt stridssystem och stora öppna områden att undersöka

IGN: Betyg 8 av 10

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga provides some rollicking reimaginings of Star Wars’ most iconic moments and seats them inside a series of interplanetary playgrounds that are dense with discovery and entertaining diversions.

Webbsajten IGN skriver att spelets humor och den stora variationen på uppdragen hjälpte dem att behålla intresset hela vägen. Spelets nya perspektiv tillsammans med den kraftigt förbättrade grafiken uppskattades också rejält mycket. De säger att varje enskild LEGO-figur är kusligt naturtrogen och att 20+ timmar bara skrapade på spelets yta av vad de kan göra.

Allt är så klart inte tipptopp. IGN upplevde lite problem vid co-op och spelet kändes mer balanserat med en sekundär spelare jämfört med att köra själv. Samtidigt är systemet för att uppgradera karaktärerna inte helt på topp och att skjuta bakom skydd är inte optimalt.

Läs hela recensionen och se fotografier på IGNs webbsajt här.

The Guardian: 4 av 5

Lego Star Wars: The Skywalker Saga is a well-made and highly entertaining addition to this long, long series. It’s not doing anything radically new with the recipe, but it doesn’t really need to.

Webbsajten The Guardian säger att spelet är riktigt välgjort och mycket underhållande – trots att spelet inte tillför speciellt många nyheter. De uppskattar de stora och öppna områdena samt möjligheten att åka tillbaka till färdiga kartor och uppleva dem igen. Precis som IGN så tycker sajten att spelet är riktigt snyggt och att rymdskeppen är fantastiskt välbyggda.

Det är inte många saker som The Guardian tycker är dåligt med spelet. På sin höjd säger de att spelet är lite för enkelt och att det inte finns speciellt många pussel att klara. Det är alltså inte ett utmanande spel. Det knepigaste de stötte på var att lära sig alla specialtekniker som varje karaktär kan göra (det säger en del om spelets svårighetsgrad).

Läs hela recensionen och se fotografier på The Guardians webbsajt här.

Stopp! Köp inte spelet innan du har sett den här videon! Eller, köp först och kolla sen. Du väljer!

GamesRadar: 4,5 av 5

It’s funny, playable, technically stupendous, massive and immensely authentic, it’s just a shame it feels so shallow and childish at times. But it’s important to remember LEGO is a toy, and so is this.  lovely, high quality one that’s wholesome and fun.

Webbsajten GamesRadar ger spelet toppbetyg (nästan). De lyfter fram möjligheten att spela alla nio filmerna i Star Wars-serien och den fantastiska grafiken på Playstation 5. De uppskattar möjligheten till co-op med split-screen och menar att de återgivna filmsekvenserna i spelet är mycket trogna filmerna. Prestandan gillar de också då spelet har bra flyt utan nämnvärda problem.

GamesRadar har nästan inget negativt att säga om Lego Star Wars: The Skywalker Saga. På sin höjd tycker de att spelet är lite för enkelt i spelstilen och det tar sjukt mycket tid att återspela alla banor om du vill samla på dig allt på kartan (och alla karaktärer som kan spelas).

Läs hela recensionen och se fotografier på GamesRadars webbsajt här.

GameSpot: Betyg 7 av 10

The Skywalker Saga feels like the epitome of all the lessons learnt along the way while also setting up for the future. The intimate new camera angle and expanded combat breathe life into a familiar formula, while the linear levels feature a pleasing mix of puzzles and combat that are peppered with sharp humor.

Webbsajten GameSpot tycker om nytänket kring spelmekaniken. Med ett större taktiskt djup, närstridstekniker och bättre fokus på karaktärerna så känns spelet mer engagerande i striderna. De gillar också den skarpa humorn och mycket detaljerade karaktärna och bakgrunderna i spelet.

Bland det mer negativa menar GameSpot att spelet återanvänder innehåll på tok för ofta i de öppna områdena. De säger också att vissa kampanjuppdrag bara är ren transportsträcka mellan områden och att karaktärernas uppgraderingar inte tillför speciellt mycket för att göra spelet roligare

Läs hela recensionen och se fotografier på GameSpots webbsajt här.

GameInformer: Betyg 8 av 10

[…] the Skywalker Saga is a thorough and fun examination of all three Star Wars movie trilogies. It delivers the same sensation of being overwhelmed as opening a Blu-Ray collection of films and not knowing which one you should start with.

Webbsajten GameInformer älskar möjligheten att hitta rejält många LEGO-karaktärer i spelet och systemet som ger dig vinkar om var de kan hittas i universumet. Sajten tycker att TT Games har hittat ett nytt och välkommet djup i den välkända LEGO-stilen som vi känt till sedan länge. De gillar också de mer realistiska bakgrunderna.

Några småsaker gör att spelet inte får toppbetyg. Som att vissa uppdrags är lika torra som öken, att miniuppdrag med R2 överanvänds och att de nya stridsfunktionerna saknar det djup som sajten hoppats på (speciellt att skjuta bakom skydd). Spelet får ändå det respektabla betyget 8 av 10 vilket inte är fy skam.

Läs hela recensionen och se fotografier på GameInformers webbsajt här.

NintendoLife: Betyg 8,8 av 10

Lego Star Wars: The Skywalker Saga is a fantastic experience on Switch, a great big celebration of everything Star Wars that’s made the jump to Nintendo’s console in surprisingly fine form.

Webbsajten NintendoLife gillar den breda variationen av öppna kartor att undersöka, de många samlingsbara föremål och hemligheterna, humorn och ett utmärkt röstskådespeleri. De gillar också att spelet använder klassiska ljudeffekter från filmerna och att kampanjdelen håller ett bra tempo. Även sammarbetsdelen (co-op) uppskattades rejält.

Det enda som drog ner spelets betyg är några svaga ögonblick i triologin som handlar om prequel-filmerna i Star Wars-serien, samt några prestandaproblem som uppenbarade sig. Nintendo Switch är inte en kraftfull spelkonsol, så det är inte förvånande att The Skywalker Saga tappar bildrutor ibland.

Läs hela recensionen och se fotografier på NintendoLifes webbsajt här.


Fungerar spelet bäst på Xbox eller Playstation 5

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga fungerar absolut bäst för dig som har en riktigt kraftfull gamingdator. Om du däremot måste välja mellan Xbox- eller Playstation-versionen så är det Xbox Series X som fungerar bäst. Därefter följer Playstation 5 med Xbox Series S på klar sistaplats.

Reddit-användaren u/JBishie har testat spelet på de tre spelplattformarna och rapporterar följande prestandasiffror:

Xbox Series X

 • Dynamisk 2160p med 30fps (ofta 2160p)
 • Dynamisk 2160p med 60 fps (ofta 1872p)

Playstation 5

 • Dynamisk 2160p med 30fps (ofta 1980p)
 • Dynamisk 1440p med 60 fps (ofta 1368p)

Xbox Series S

 • Dynamisk 1260p med 30fps (ofta 1152p)
 • Dynamisk 1260p med 60 fps (ofta 1152p)

JBishie nämner att alla spelkonsolerna har samma kvalitet på skuggor och texturer samt att visningsavståndet är identiskt. Den som spelar på PC får något bättre reflektioner än konsolspelarna och snabbare laddningstider (med en snabb SSD vill säga).

Xbox Series X är nämnvärt bättre än Playstation 5 i det här specifika spelet. Laddningstiderna är snabbare, tappar inte lika många bildrutor i grafiskt intensiva situationer och har generellt högre upplösning än sin konkurrent. Xbox Series S är långt efter de andra och klarar inte ens 1440p.


Så mycket kostar LEGO Star Wars: The Skywalker Saga

Köp spelet på Webhallen

Se det lägsta priset på Prisjakt

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.