Apple varnar för hacker-mjukvaran Pegasus – berättar om du är måltavla

apple threat notification pegasus nso group 2021

Apple varnar användare som har drabbats av hacker-mjukvaran Pegasus. Detta efter att företaget stämde det israeliska säkerhetsföretaget NSO Group som utvecklat mjukvaran som kan ha använts av stora aktörer som är statssponsrade.

Pegasus är ett mycket avancerat verktyg för att hacka mobiltelefoner. Det bedöms ha använts i attacker mot bland annat regimkritiker och journalister världen över, vilket gör det extremt farligt för många människor.


Läs mer: Booking.com hemlighöll intrång – berättade inte om hackerattack

Låg risk för vanliga användare att drabbas av Pegasus

Sannolikheten att en vanlig iPhone-användare ska drabbas av Pegasus är bedöms som extremt liten. Men det finns alltid en liten risk och det gäller att alltid vara försiktig som iPhone- och generell teknikanvändare.

Om du har ett Apple ID som bedöms vara utsatt för en hackerattack av Pegasus så kommer Apple att kontakta dig om det. Både via iMessage och e-post.

Får du ett meddelande vill Apple inte att du ska lita blint på detta. Istället uppmanas du gå till appleid.apple.com i din webbläsare (skriv in det själv, klicka inte på länkar i meddelanden) och logga in där för att verifiera meddelandet.

Samma varning som du fick via iMessage och e-post kommer att visas högst upp i webbläsaren, ovanför inställningarna.

Läs mer: Windows Defender får toppbetyg i nytt test från AV-TEST (november 2021)

ett supportdokument berättar Apple mer om hur de arbetar med varningarna för Pegasus-attacker. Där tipsar företaget bland annat om flera åtgärder du kan göra idag för att minska risken för att utsättas för en hackerattack.

Apples 6 tips för att minska risken för hacker-attacker

  • Uppdatera dina enheter till den senaste versionen av mjukvaran för att få alla säkerhetsfixar
  • Skydda dina enheter med lösenord eller PIN-kod
  • Använd 2FA och ett starkt lösenord till ditt Apple ID
  • Installera appar från App Store
  • Använd starka och unika lösenord online
  • Klicka inte på länkar eller bifogade filer från okända avsändare

Som tillägg vill vi tipsa om att alltid använda säkerhetsprogram på din dator och har du smarta prylar i hemmet är det viktigt att göra en så kallad segmentering där IoT-prylarna hamnar på ett eget nät. De är nämligen en högrisk för hackerattacker.

Låter det komplicerat? Det kan vara en utmaning att segmentera hemnätverket, men det är värt det för den extra säkerheten. Kolla med tillverkaren av just din router eller mesh-utrustning för hur man gör.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.