Apple kan släppa AR-headset med dubbla 4K-skärmar & M1 (2022)

Apple Logo

En känd analytiker avslöjar att Apple kan släppa ett AR-headset under 2022. Processorn ska inte vara någon mindre än en egenutvecklad M1 eller åtminstone variant av den modellen som sitter i Apples datorer idag.


När kan Apple släppa ett AR-headet? Enligt analytikern Ming-Chi Kuo så arbetar Apple på produkten just nu och bör vara redo för en lansering någon gång under slutet på 2022. Tidsplaner är alltid svåra att bedöma så ta uppgiften med en nypa salt.

Vilken prestanda kan AR-headsetet ha? Om det stämmer att Apple tänker använda en egenutvecklad M1-processor så är det utan tvekan den mest kapabla och kraftfulla AR/VR-modellen på marknaden när headsetet släpps. Enligt Ming-Chi Kuo ska AR-headsetet ha två processorer, en högpresterande och en strömsnål för energisparande användning.

Hur kan bildkvaliteten blir i AR-headsetet? Dagens uppgifter pekar på att Apple vill använda dubbla 4K-skärmar av typen micro-LED från Sony i AR-headsetet. Det är en extrem mängd pixlar att skyffla runt, men det är här Apple M1-processorns energieffektivtet och prestanda kommer in i bilden. Räkna med ruskigt hög upplösning alltså.

Vad är syftet med ett AR-headset? Det finns många användningsområden som sträcker sig högt och lågt. För konsumenter kan tekniken användas för gaming, inredningsplanering, utbildning i skola och mer. För professionella användare skulle ett AR-headset vara användbart inom byggindustrin, sjukvården och för design. Bara för att nämna några saker.


google maps ar augmented reality 2021
Exempel på AR i mobilen med Google Maps. Du ser via kameran och utökad information md hjälp av AI.

Vad är det långsiktiga syftet med ett AR-headset? Ming-Chi Kuo spekulerar i att AR-headsetet kan vara ett långsiktigt försök att ersätta iPhone-serien. Han menar att övergången kan ske om tio år eller mer. Och åter igen är det här en uppgift som verkligen ska tas med en nypa salt, eller ett ton salt egentligen.

Vad är skillnaden på AR-headset och VR-headset? Den stora skillnaden är att VR-headset endast visar en eller två skärmar framför dina ögon och inget mer. Normalt ser du inte vad som pågår runtomkring dig. AR-headset däremot visar omgivningen och information om vad du ser, därav namnet ”Augmented Reality”.

Vilka AR-headset finns idag? Det kanske mest omtalade AR-headsetet idag är Microsoft HoloLens som utvecklades för professionell användning inom företag och organisationener. Tidigare introducerades även Google Glass som fortfarande finns kvar, men i begränsad omfattning. Du kan inte köpa någon av dem idag.