Apple varnar att vibrationer kan skada kameran i din iPhone

Stor risk att kameran går sönder om du fäster din iPhone på en motorcykel

konceptbild iphone 12 pro max 2020

Vibrationer kan göra att kamerorna i din iPhone försämras. Apple varnar för att intensiva vibrationer från exempelvis en motorcykel är direkt skadlig för din mobiltelefon.

Det är i ett supportdokument på Apples officiella webbsajt som varningen utfärdas. Där står att vissa typer av vibrationer kan störa bildstabiliseringen och autofokusen i din iPhone.

Läs mer: Ökade kostnader för Apple – kan höja priserna på iPhone 13

Påverkar från iPhone 6 Plus och nyare

Huruvida vibrationer kan störa kamerorna i din iPhone har med flera faktorer att göra.

Till att börja med måste vibrationerna ha en viss frekvens och av viss intensitet för att ha en negativ åverkan på mobiltelefonen.

The OIS and closed-loop AF systems in iPhone are designed for durability. However, as is the case with many consumer electronics that include systems like OIS, long-term direct exposure to high-amplitude vibrations within certain frequency ranges may degrade the performance of these systems and lead to reduced image quality for photos and videos. It is recommended to avoid exposing your iPhone to extended high-amplitude vibrations.

Därtill måste din iPhone ha optisk bildstabilisering och en så kallad ”closed-loop” autofokus som båda går att störa ut med vibrationerna.

Den optiska bildstabiliseringen finns i iPhone 6 Plus och nyare modeller medan ”closed-loop” autofokus finns i iPhone XS och nyare.

Läs mer: Ljudet försvinner i samtal med iPhone 12 och iPhone 12 Pro – gratis lagning

Vibrationsdämpare rekommenderas på motorcyklar

För att minska (eller helt eliminera) riskerna för vibrationsskador så rekommenderar Apple att vibrationsdämpare används på motorcyklar.

Det är inte rekommenderat att fästa mobiltelefonen direkt på motorcykeln utan dämpning då vibrationerna färdas genom motorcykeln och in i chasset i mobiltelefonen. Något som fler användare hunnit erfara innan varningen kom.

Den 14 september presenterar Apple sina nya mobiltelefoner i iPhone 13-serien. Det är oklart om varningen är en förebyggande åtgärd från Apples sida, eller om det bara en nödvändighet just nu.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.