Ökade kostnader för Apple – kan höja priserna på iPhone 13

Även andra prylar som iPad, Watch och Mac-serien kan få märkbart högre priser

tsmc logo building

När TSMC höjer sina priser så kan du räkna med att Apple lägger den ökade kostnaden på konsumenten. Och det betyder att din iPhone, iPad, Watch eller Mac-datorer blir dyrare framöver.

TSMC är världens största tillverkare av kretsar. Det är också den aktör som Apple är mest beroende av för att tillverka och leverera kretsar till alla sina prylar.

Läs mer: Rykte: Försäljningen av Apple Watch Series 7 begränsas

Tidigare rapporterade TSMC att priserna var på väg upp på grund av den bristande tillgången på kretsar. Även Samsung har meddelat att de tänker öka sina priser på kretsar.

Och ökningen stannar på 20 procent för både TSMC och Samsung.

Apple är notoriskt ovilliga att kompromissa med vinstmarginalerna. Det betyder att kostnaden som TSMC lägger på Apple med all sannolikhet kommer att absorberas av konsumenterna. På ett eller annat sätt.

Fyra högt uppsatta personer inom industrivärlden har även sagt att United Microelectronics, världens tredje största kretstillverkare, kommer att öka sina priser. Det betyder att en stor andel elektroniska prylar kan bli dyrare framöver.

Bland annat iPhone 13-serien – trots att stora volymer med kretsar sannolikt redan är tillverkade med TSMC:s gamla priser.

Apple höjer normalt inte sina priser efter lanseringen. Så om företaget vill absorbera framtida kostnader så lär iPhone 13-serien vara dyrare än iPhone 12-serien redan från start. Hur mycket, det återstår att se.

Läs mer: Apples VPN-tjänst läcker ip-adresser

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.