Apple skär ner på tillverkningen av iPhone SE

iPhone SE 2022
Foto: Apple

Om du vill ha en liten och behändlig mobiltelefon så är iPhone SE ett utmärkt val. Det är en jämförelsevis billig modell (för att vara en iPhone) med helt okej egenskaper för kronorna du betalar. Den har dessutom en liten 4,7-tumsskärm för dig som uppskattar det mindre formatet.

Utmaningen för Apple är att det är förhållandevis få som faktiskt vill ha en liten mobiltelefon idag. För enligt uppgifter till webbsajten Nikkei Asia så tvingas företaget att skära ner på tillverkningen av modellerna i iPhone SE-serien. Och det rejält.


Läs mer: Är iPhone SE 5G vattentålig / vattentät?

Enligt webbsajten har Apple bett tillverkarna att minska produktionen med cirka 20 procent. Det motsvarar ett uppskattat antal på två till tre miljoner enheter. Siffrorna stöttas även av analytikern Ming-Chi Kuo som säger att intresset är mindre än väntat.

I en tweet skriver Ming-Chi Kuo att han kraftigt minskar antalet iPhone SE-enheter som han beräknar skeppas under 2022. Från 25-30 miljoner till bara 15-20 miljoner.

En kraftig indikator på att serien säljer dåligt ska vara tillgängligheten i Appels egna webbutik. Ming-Chi Kuo säger att Apple har god tillgänglighet på alla färger och varianter av storlekar. Det talar för ett överskott av enheter som Apple inte blir av med.

Läs mer: Hur snabb är iPhone SE 5G? (svaret: lika snabb som iPhone 13)

Det ska sägas att iPhone SE inte är någon dålig mobiltelefon. Den senaste modellen från 2022 har visserligen samma 4,7-tumsskärm och form som de tidigare modellerna, men under huven sitter samma processor som iPhone 13-serien använder och den har numera 5G-stöd.

Visserligen har mobiltelefonen Touch ID och en hemknapp, vilket alla andra nyare modeller i iPhone-serien INTE har. Men vi ser det inte som den huvudsakliga anledningen till att iPhone SE-serien säljer dåligt idag.

Istället tillskriver vi anledningen att Apple ökade priset på sin senaste modell och faktumet att många inte vill ha en så liten skärm som mobiltelefonen använder. Idag är vi vana att ha en större skärm på 6 tum eller mer, och även om det finns ett litet intresse för varianter under 5 tum så är det utanför normen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.