Mycket större kamera på baksidan av iPhone 14

apple iphone 13 2021

När Apple presenterar iPhone 14-serien så kan åtminstone delar av uppställningen ha rejält mycket större kamera på baksidan. Anledningen är ett ordentlig uppgradering av kamerorna som kräver mer plats.

Det har länge spekulerats i att iPhone 14-serien får en helt omarbetad kamerauppsättning där huvudkameran landar på 48 megapixel. Ett stort lyft från 12 megapixel som är den högsta upplösningen i någon iPhone idag.

The main reason for the larger and more prominent rear-camera bump of the 14 Pro/Pro Max is upgrading the wide camera to 48MP (vs. 13 Pro/Pro Max’s 12MP). The diagonal length of 48MP CIS will increase by 25-35%, and the height of 48MP’s 7P lens will increase by 5-10%.

Kända Apple-analytikern Ming-Chi Kuo säger i ett uttalande att ändringen gäller främst för iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max som är de mer premiuminriktade modellerna. Huruvida iPhone 14 och 14 Max får stora kameraförbättringar är oklart.

Det har tidigare läckt bilder som påstås visa ritningar de två dyrare modellerna i nya serien. De visar inte bara en mycket större kamera på baksidan, utan även att flärpen på framsidan försvinner. Istället används en pinhålskamera och en pillerformad utskärning till TruSense-sensorn och högtalaren.

Om uppgifterna stämmer kan den utstickande kameradelen bli så stor att du i princip tvingas ha ett skal om den ska ligga platt mot bordet utan att vicka för mycket. Utöver kameran så väntas iPhone 14-serien inte förändras nämnvärt i utseende eller form jämfört med iPhone 13-serien.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.