Apple Music kommer aldrig att vara gratis – går emot Apples värderingar

apple music 1
© Apple

Går du och hoppas på en reklamfinansierad, kostnadsfri variant av Apple Music? Då kommer du att få hoppas väldigt länge, för Apple har inga som helst planer på något sådant.

  • Går emot företagets värderingar
  • Avslöjades under ett förhör med brittiska politiker
  • Amazon och Spotify erbjuder gratisvarianter
  • Tror inte annonser genererar tillräckligt med intäkter

Faktum är att Apple är så övertygade om att den befintliga prenumerationsmodellen är den rätta vägen, att de påstår att en gratisversion skulle strida mot företagets värderingar.

Uttalandet kom efter att brittiska politiker frågat ut representanter för bland annat Amazon, Spotify och Apple om hur företagens musiktjänster fungerar.

Lästips: Stöd för Apple Music med Google Nest Audio, Nest Mini och Nest Hub

Och som svar på en av frågorna valde talespersonen för Apple att tydligt markera mot reklamfinansierad musik. Något som både Amazon och Spotify erbjuder idag.

Vi tror inte att en annonsfinansierad tjänst kan generera tillräckligt med intäkter för att stödja ett hälsosamt ekosystem. Och det skulle också strida mot våra grundläggande värderingar gällande integritet.

Elean Segal, Senior Director of Music publishing på Apple

Det vore inte helt orimligt att tro att Apple använder integritetsskälet för att släta över faktumet att de riskerar lägre intäkter om de erbjuder en gratisvariant av Apple Music. Apple har skyhöga marginaler och att sänka dessa lär inte tas emot positivt av aktieägarna.

Med det sagt så ska man aldrig säga aldrig. Det kanske känns orimligt just idag att Apple skulle byta betalmodel på Music, men vem vet vad framtiden kommer att erbjuda.

Vad tycker du om att Apple vägrar erbjuda ett kostnadsfritt annonsalternativ. Bra, eller dåligt?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.