Prenumerera på Final Cut Pro – snart kan det bli möjligt

final cut pro x mac pro 2020
© Apple

Hade du hellre velat betala månads- eller årsvis för att använda Final Cut Pro snarare än att betala en fast engångskostnad? Då kanske du har tur – det finns indikationer på att en prenumerationsmodell är på gång.

  • Planer avslöjas av nytt varumärkesskydd
  • Skyddet omfattar både mjukvara och plattform som en tjänst
  • Oklart när Apple kan erbjuda prenumerationen officiellt
  • Inga prisindikationer idag

Det är webbsajten Patently Apple som först uppmärksammade att Apple vill utöka varumärkesskyddet för Final Cut Pro på den europeiska marknaden.

Den nya ansökan omfattar såväl “software as a service” som “platform as a service”, eller bara kort SaaS och PaaS. Detta är en tydlig indikation på att Final Cut Pro kan få en prenumerationsmodell framöver.

Lästips: Final Cut Pro och Logic Pro har optimerats för Apple M1 – nya versioner släppta (november 2020)

Idag kan du köpa Final Cut Pro till en fast kostnad på 3 695 kronor. Sen tillkommer extra kostnad om du vill ha olika tillägg.

Det är generellt mer lukrativt för utvecklaren, eller i det här fallet Apple, att erbjuda mjukvara som prenumeration istället för att ha en fast kostnad. Många småutvecklare har gått över till prenumeration, i vissa fall med mycket negativ kritik som följd eftersom många inte gillar det.

För att Apple ska kunna rättfärdiga (inte för att de någonsin försöker rättfärdiga hur de prissätter sina produkter eller tjänster) förändringen så är chansen att de tillför något utöver själva mjukvaran för att locka befintliga ägare till att stanna kvar.

Det kan vara olika, kostnadsfria (nåja, du betalar via prenumerationen) tillägg eller guider.

Det är oklart hur mycket prenumerationsmodellen kommer att kosta och när den blir tillgänglig. Det är också oklart hur Apple tänkter hantera alla sina befintliga användare, inte minst då många är företagsanvändare.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.