Apple Music-appen på Android avslöjar kommande HiFi-stöd

Apple Music Logo 950px

Apple har släppt en ny beta-version av appen Music för Android. Och enligt en rapport från 9to5Google så finns tydliga referenser till en ny, ännu okänd HiFi-prenumeration för förlustfri musik på Apple Music.

Ordet “lossless”, eller förlustfri på svenska, förekommer på flera platser i koden. Lossless används till musik som visserligen är komprimerad för att spara plats, men på ett sätt som inte påverkar ljudkvaliteten.


Lästips: Apple släpper AirPods 3 & Music HiFi den 18 maj 2021

Det här avslöjar Apple Music-appen på Android

Webbsajten 9to5Google berättar att Apple Music-appen avslöjar tre riktigt tunga nyheter som kan släppas i maj.

Den första nyheten är att förlustfri HiFi musik faktiskt är på gång till Apple Music, och att formatet behåller minsta lilla detalj från originalfilen, men utan att påverka ljudkvaliteten.

Nästa nyhet är att förlustfri HiFi-musik på Apple Music kommer att kräva betydligt mer plats än de vanliga ljudfilerna i AAC-formatet. Här är det ungefärliga antalet som får plats på 10GB lagringsutrymme:

  • Hög ljudkvalitet: 3 000 låtar
  • Förlustfria ljudfiler: 1 000 låtar
  • NY Förlustfria ljudfiler (HiFi): 200 låtar

Den tredje nyheten är att Music HiFi stöder uppspelning i maximalt 24-bitars ljudformat med 192 kHz. Ett ordentligt lyft från dagens vanliga, förlustfria låtar som klarar 24-bitarsformatet med 48 kHz. Om du kommer att höra någon skillnad? Det beror helt på dina öron och vilken ljudutrustning du har tillgång till.

Lästips: Apple Music kommer aldrig att vara gratis – går emot Apples värderingar

Dolby Atmos och Dolby Audio till Apple Music

En annan nyhet från systersajten 9to5Mac från tidigare i maj pekar på att Dolby Atmos och Dolby Audio är på gång till Apple Music.

De har hittat kod i första beta-versionen av Apple Music på iOS 14.6 som indikerar att Dolbys ljudtekniker är på gång till musiktjänsten.

Nämnvärt är att samma referenser inte går att hitta i iOS 14.5 eller andra beta-versionen av iOS 14.6, så något skumt är helt klart i görningen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.