Apple M2-processorn kan släppas i datorer redan hösten 2021

apple macbook air m1 2020

Nya uppgifter om den kommande Apple M2-processorn avslöjar att den kan baseras på 4-nanometersteknik. Och kanske får vi se nya kretsen i nya datorer redan till hösten.

Det är webbsajten DigiTimes som avslöjar de nya detaljerna om M2-processorn. Sajten skriver att det är taiwanesiska TSMC som tillverkar kretsarna samt att de kan lanseras i nya Macbook Air och Mac Mini till hösten.

Lästips: Nya Macbook Pro på gång – Apple M1 & mini-LED

En intressant nyhet är också att Apple M2 ska vara redo att släppas i Macbook Pro. Det är alltså första ARM-baserade processorn i Apples mer professionella uppställning med bärbara datorer.

Notera att det inte finns några detaljer om förbättringarna som M2-processor har över fjolårets M1-modell.

Apple has already booked the initial capacity of TSMC’s N4 for its new-generation Mac series, the sources indicated. Apple has also contracted TSMC to make its next-generation iPhone processor dubbed A15, built using the foundry’s N5 Plus or N5P process node, the sources said.

TSMC is expected to kick off production for Apple’s A15 chip that will power the upcoming iPhone 13 series by the end of May, the sources noted.

Att nya kretsen minskar från 5 till 4 nanometer är positivt eftersom det gör att energieffektiviteten ökar samtidigt som prestandan kan gå upp utan högre batteriförbrukning.

Det är inte bara M1-processorn som baseras på 5 nanometersteknik. Även Apple A14 Bionic som sitter i iPhone 12- och iPad Air-serien är det. Med A15-kretsen kan det bli ändring på det, och TSMC väntas starta massproduktionen av nya kretsen redan i maj 2021.

Lästips: Allvarlig fel i Apple M1-bestyckade datorer – sliter ut SSD-disken

Tidigare i februari kom uppgifter om att Apple arbetar på en 12-kärnig variant av M1-processorn. Den nya modellen ska heta M1X och vara en högpresterande, professionell krets för krävande användare som behöver många kärnor till exempelvis videoredigering.

Ett påstått läckt testresultat visar att M1X kan vara så optimerad och kraftfull att processorn till och med slår desktop-processorn Intel Core i9-10900X – vilket i så fall är en extrem grej för Apples processor.

Enligt webbsajten CPU-Monkey har M1X en fördubblad beräkningsprestanda jämfört med M1.

Exakt vad som dyker upp under hösten återstår att se, men det är otvivelaktigt Apples tid att glänsa när Intel, AMD och Qualcomm inte längre hänger med. Vad tror du – kan konkurrenterna lyfta sig?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.