Apple lovar 100% återvunnen kobolt i batterier från 2025

iPhone 14 Pro Max
Foto: Victor Serban, Unsplash

Apple meddelar att bolaget närmar sig användning av 100 % certifierat återvunnen kobolt i sina batterier. Senast 2025 är tanken att nå målet och därefter är nästa steg att alla produkter är koldioxidneutrala senast 2030.

Idag är ungefär en fjärdedel av all kobolt som Apple använder återvunnen. Det är en ökning med 13 procent jämfört med föregående år.

Apple har gradvis ökat mängden återvunna sällsynta jordartsmetaller i sina produkter år för år. Exempelvis ökade mängden från 45 procent under 2021 till hela 73 procent under 2022.

Bolaget har även som målsättning att använda 100% återvunnen guldplätering för alla sina egen-designade kretskort senast 2025. Det inkluderar inte bara huvudkortet utan även sekundära kretskort – bland annat de som kopplar ihop kameran och knapparna.

Lästips: Apple kan släppa sitt AR/VR-headsetet innan det är färdigt

Återvinningsrobotar: Daisy och Dave

I Apples återvinningsanläggning i Austin, USA, finns en robot som de namnget ”Daisy”. Den används för att helt demontera iPhones och återvinner bland annat kobolt och andra material som finns inuti telefonerna.

Daisy togs i bruk under 2019 och har sedan dess återvunnit cirka 11 000 kg kobolt från gamla batterier. Roboten har även varit ovärderlig för att återvinna sällsynta jordmetaller som behövs till guldpläteringen på Apples kretskort.

En annan robot som Apple utvecklat kallas ”Dave”. Den finns på en anläggning i Kina och används specifikt för att demontera Taptic Engines-delen i din iPhone. Även den använder nämligen sällsynta jordartsmetaller som kan återvinnas.

Lästips: Apple HomePod med skärm kan släppas 2024

Släng ALDRIG din gamla telefon i soporna

Din gamla telefon ska aldrig slängas bland de vanliga soporna.

Lämna in den för återvinning istället. Om du har en iPhone så kan du lämna den direkt till Apple. Övriga mobiltelefoner och andra elektriska prylar lämnar du helst hos din närmaste återvinningsgård.

Om mobiltelefonen fortfarande fungerar och inte är alltför gammal så kan du prova att rensa den och byta batteriet för att ge den några extra års livslängd. Varför inte donera den till bättre behövande?

Via Apple

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.