Apple kan släppa sitt AR/VR-headsetet innan det är färdigt

Apple Logo
Bild: Jimmy Jin, Unsplash

Apple kan släppa sitt kommande AR/VR-headset innan det är helt färdigt. Rapporter vittnar om att Apples vd Tim Cook pressar bolaget för en lansering – trots interna varningar om att produkten inte är redo.

Det är webbsajten Financial Times som går ut med informationen, och om den stämmer så är det oroväckande för alla Apple-fans som väntar på att kunna förhandsboka AR/VR-headsetet. Risken finns att de köper en undermålig produkt i slutändan.

Men innan vi går händelserna i förväg så bör sägas att inget officiellt finns att rapportera från Apple själva. Allt är information från tredjepart, så ta det hela med en nypa salt.

Lästips: Apple HomePod med skärm kan släppas 2024

Förespråkade tålmodighet – kan bli överkörda

Vad vi vet idag så har Apples vd Tim Cook och bolagets vice verkställande direktör Jeff Williams potentiellt beslutat att hellre släppa AR/VR-headsetet i sin befintliga form istället för att vänta på att tekniken ska mogna.

Designteamet på Apple hade som målsättning att släppa ett tunt och lättviktigt headset som står ut från de stora och otympliga modellerna som finns på marknaden idag. Men Tim Cook och Jeff Williams ser ut att ha kört över dem med sina egna lanseringsplaner.

Apple AR koncept
Konceptbild som visar hur Apples AR/VR-headset kan se ut. Foto: ahmadcheni31

I sin artikel skriver Financial Times att Apples operationella grupp ville skeppa en ”version 1”-produkt med en skidglasögonliknande design som ”låter användarna titta på omslutande 3D-video, utföra interaktiva träningar och chatta med realistiska avatarer via ett omarbetat FaceTime”.

Samtidigt säger sajten att designteamet förespråkade tålmodighet. Att bolaget skulle avvakta med en lansering tills den bakomliggande tekniken var redo för att ge användarna teamets (och Apples) vision om något som ingen annan kunnat visa tidigare. Något som skulle ta konkurrenterna åtskilliga år att svara på.

Nu hör vi istället att Apple eventuellt planerar att skynda på sina planer, att inte vänta på att tekniken ska mogna.

Lästip: Uppgift: Apple forcerar Kina-censur i Hong Kong

Stora risker med en för tidig lansering

Vad det betyder för konsumenterna återstår att se, men det finns stora risker här.

Apple är inte direkt kända för att skynda med sina produkter. Om Tim Cook plötsligt får för sig att skynda ut en produkt kan det sätta tonen för kommande lanseringar. Risken är att Apple inte längre tar den tiden som behövs för att skapa något bra och köpvärt, utan rider på vågen av Apple-fans med halvbra prylar.

Via iMore

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.