Uppgift: Apple forcerar Kina-censur i Hong Kong

apple macbook logo unsplash sickhews

I det tysta verkar Apple ha börjat använda det strikta webbfiltret som Safari använder även i Hong Kong. Helt utan förvarning och trots påtryckningar från journalister så väljer Cupertino-bolaget att lägga locket på.

Det är webbsajten The Intercept som rapporterar att Safari-filtret som administreras av kinesiska internetjätten Tencent nu inte bara gäller för användare i Kina. Det verkar även omfatta invånarna i Hong Kong.

Sajten skriver att utvecklaren Chu Ka-cheong som tidigare arbetat på Apple var först med att uppmärksamma och skriva om filtret. Enligt Ka-cheong så noterade han hur många icke-skadliga webbsajter helt plötsligt slutade att fungera, trots att de inte borde vara blockerade.

Varje besök på en blockerad sida, exempelvis Gitlab, visade ett felmeddelande om att sidan “innehåller overifierad information”.

hacker-attack-cracker-cyberthreat-malware
Den kinesiska internetmuren når nu användarna i Hong Kong. Bildkälla: Pixabay / TheDigitalArtist

I fallet med Gitlab så blev just den webbsajten åtkomlig igen efter att Ka-cheong kontaktat Apple. Men alla andra webbsajter är fortfarande inte möjliga att nå via webbläsaren Safari. En oroväckande nyhet som återigen väcker frågan hur styrt Apple faktiskt är av Kina i regionen.

Apple har tidigare lovat att vara mer öppna med hur bolaget och deras kunder påverkas av den kinesiska censuren. Bland annat genom att vara mer transparenta om när appar tas bort på begäran av kinesiska myndigheter. Men i fallet med Safari-filtret så har Apple valt att inte vara öppna överhuvudtaget, åtminstone inte i skrivande stund.

Varken Apple eller Tencent har valt att återkoppla till The Intercept när de frågat om filtret. Artikeln uppdateras när det finns mer information.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.