Apple kan släppa iOS 14.8 före iOS 15

Oklart vad som är nytt med iOS 14.8 (vi gissar på buggfixar)

apple ios 14 2020

De flesta går och väntar på iOS 15 senare under hösten 2021, men det verkar som att Apple planerar minst en tidigare uppdatering till iOS och iPadOS.

Det är webbsajten Macrumors som skriver att referenser till ännu osläppta iOS 14.8 har hittats i mjukvaran Xcode. Referensen finns i en lista med alla tidigare versioner samt iOS 15.

Läs mer: Advokat spårade hemlösas prylar med Apple AirTags – avslöjade lagbrott

Normalt brukar Apple sluta uppdatera iOS med mindre versioner inför lanseringen av en större. Men här verkar det som att Apple planerar något extra, och vi kanske vet varför.

Med iOS 15 är det första gången som Apple faktiskt ger användarna ett val huruvida de måste uppgradera eller inte. Målet har alltid varit att få så många som möjligt att uppgradera till nästa, stora version.

I det här fallet så får du ett val. Uppgradera till iOS 15 och få alla nyheter och större förbättringar, eller stanna med iOS 14 och få mindre uppdateringar säkerhetsfixar tills du är redo att uppgradera.

iOS now offers a choice between two software update versions in the Settings app. You can update to the latest version of iOS 15 as soon as it’s released for the latest features and most complete set of security updates. Or continue on iOS 14 and still get important security updates until you’re ready to upgrade to the next major version.

Det är inte fastställt varför Apple ger oss det här valet just nu.

Men sannolikt handlar det om att Apple vill ge alla som inte kan uppgradera på grund av covid-pandemin en chans att säkra sina telefoner och surfplattor innan exempelvis IT-administratörer får chansen att göra en uppgradering.

Läs mer: Hård kritik mot Apple efter att de vill skanna användarnas bilder

Det kan också handla om den nya säkerhetsfunktionen för att skanna bilder i iOS 15.

Apple har fått hård kritik från flera håll efter att de annonserade en lösning för att spåra, hitta och dölja material med barnpornografiskt innehåll. Genom att låta användarna stanna med iOS 14 så kanske de hoppas att kritiken ska minska något.

Det är alltid bra att ge användarna ett val när det gäller större uppgraderingar. Många föredrar en stabil miljö som är erkänt fungerande och de väntar gärna flera månader innan en uppgradering.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.