Apple gör det svårare att reparera iPhone 12 än någon annan mobiltelefon

Apple fortsätter att göra det svårt för andra reparatörer än företagets egna att fixa problem i hårdvaran till iPhones och iPad. Har du en iPhone 12-telefon kan du glömma att få skärmen eller kameran reparerad av andra än Apple själva.


Problemet med att Apple försöker stänga ute andra reparatörer än sina egna började redan med iPhone XS och XR.

Då noterades att batterierna inte kunde ersättas på rätt sätt utan Apple-verktyget System Configuration. Ett verktyg som bara är åtkomligt online av Apple och företagets auktoriserade reparationsfirmor.

Nu rapporterar webbsajten iFixIt att även skärmen och kamerorna omfattas av kravet på System Configuration.

Viktigt i sammanhanget är at kamerorna helt slutar fungera om reparationen inte slutförs med System Configuration. Skärmen däremot kan användas normalt, men iOS varnar med jämna mellanrum om att komponententen kan icke-auktoriserad av Apple.


Visst kan det vara praktiskt att få varningar användaren faktiskt lämnar sin mobiltelefon till en oauktoriserad verkstad. Det finns alltid en risk att fel komponenter används. Men när äkta komponenter används ska det så klart inte visas varningar.

Varför måste Apple verifiera serienumret på kameran?

När iFixIt kommenterar faktumet att kravet på System Configuration ökar med iPhone 12 så ställer de sig en mycket viktig fråga:

”Varför måste serienumret på en kamera verifieras av Apple bara för att någon ska kunna ta fotografier med sin mobiltelefon?”

Sajten säger också att Apple potentiellt kan uppdatera mjukvaran så att System Configuration-verktyget inte behövs när skärmar och kameror repareras, men också att det troligtvis inte kommer att ske. För att Apple ska släppa greppet om sin hårdvara lär det behövas lagändringar på de marknader där företaget säljer sina produkter

Och vi vet redan sen tidigare att Apple tvingats rätta sig efter specifika lagar redan med iPhone 12. I Frankrike måste iPhone 12 och alla andra mobiltelefoner säljas med sladdanslutna hörlurar, vilket tvingar Apple att skeppa med sådana separat på just den marknaden. Överallt annars är hörlurar exkluderade från lådan.