Apple döms att betala 302 miljoner dollar till patenttroll

Apple Iphone 5s

Idag är en bra dag att vara VirnetX — ett patenttroll som utmanar världens största företag genom att stämma dem för patentbrott.


Nyligen tilldömdes företaget 302,4 miljoner dollar av Cupertino-baserade Apple. Ni har säkert hört talas om Apple tidigare, företaget som tillverkar extremt populära iPhone och världens mest sålda surfplattor.

Om VirnetX kan ge sig på ett jätteföretag som Apple och vinna i instans efter instans, då går ingen säker. Speciellt inte då företaget har fått en prejudicerande dom för ett patent som nu kan användas med större säkerhet mot andra.

Och med 300 miljoner dollar bara mot Apple kan vi räkna med att den siffran ökar i takt med att fler företag drabbas. För drabbas är precis vad de gör då VirnetX bara har ett mål — pengar. Och de hade kunnat få 625 miljoner dollar om inte det ursprungliga målet delades i två, vilket VirnetX nu vunnit ena av.

Målen rör användandet av teknik som används i FaceTime-funktionen. En konferansliknande videofunktion som används i iPhone-telefoner och iPad-surfplattor under flera år nu. VirnetX och Apple har varit låsta i en tuff strid sen 2010 men tyvärr verkar det som att patenttrollet drar längsta strået.Lästips: Spridningskollen anklagas för varumärkesintrång — Bahnhof slår tillbaka mot hotbrevsutskicken


Det här är bara ett av hundratals mål som Apple slåss om gällande patent. Och företaget är lika benägen att stämma andra som att själv bli stämd. I oktober förra året slogs Apple mot ett universitet där företaget riskerade att betala miljardbelopp. I maj 2014 dömdes Samsung att betala 119 miljoner dollar till Apple i ett annat mål.

USA har starkt kritiserade patentlagar med vidöppna hål för patenttroll att nyttja. Därför är det inte konstigt att företag som VirnetX, vilka endast arbetar med att stämma andra över patentbrott, kan operera fritt.

Vad tycker du om patentroll? Kommentera gärna och berätta vad du tycker.