Apple sparar data om dina iMessage-meddelanden — delar med polisen

Apple iOS 10 iPhone

Apple bekräftar att de sparar iMessage-information och kan dela den med polismyndigheter.

Enligt en ny rapport sparas data som telefonnummer, ip-adresser, tid och datum. Metadata som Apple lagrar i minst 30 dagar och som kan delas med polis om de begär ut informationen.

Apple är noga med att inga meddelanden sparas och att de är ordentligt krypterade för att inte läcka någon information. Varken till Apple, polismyndigheter eller annan tredjepart. Det du skriver ska alltså vara potentiellt säkert från utomstående, men polisen kan ändå utläsa en hel del om dig.

Exempelvis vilka du har kontaktat via telefonnummer, din position vid kontakten tack vare ip-nummer (från fall till fall) och när kontakterna skedde. Det kanske inte säker så mycket men ändå tillräckligt för att vara oroande.

Apple har alltid varit mycket noga med att de värnar om den personliga integriteten. Men att de sparar den här informationen visar en spricka i fasaden som Apple får mycket svårt att täta. Om de överhuvudtaget kan det.Lästips: Sårbarheter i iOS köps för miljonbelopp — rekordpriser


I ett uttalande säger en talesperson för Apple att de alltid är noga med att förklara för polisen vad de sparar på sina servrar och vad som kan delas med dem. I stort handlar det om loggar från olika applikationer (vilka Apple inte detaljerade närmare) vilka inte innehåller personlig information eller meddelanden.

Och egentligen är vi inte chockade. Någonstans måste det sparas något om det vi använder Apples tjänster till, allra minst för att företagets tekniker att analysera. Och vore det inte konstigt om polisen inte ville använda det som faktiskt sparas för att reda ut brott och liknande?

Vad tycker du om nyheten? Är det skamlöst av Apple att dela med sig av vad de har (hint: de måste enligt lag) och att de överhuvudtaget sparar något om dina förhavanden? Eller bryr du dig inte? Kommentera gärna och berätta.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.