Apple AirTags: Tiles-liknande Bluetooth-tracker som spårar dina prylar

apple airtag leaked prerelease

Apple AirTags är en Tiles-liknande Bluetooth-tracker som även använder nya generationens WiFi för att spåras med hjälp av din iPhone, iPad eller Mac-dator.

Uppdatering 2021-01-08: Tillbehör till AirTags läcker ut i förväg

apple airtags accessorie leaked evan blass

Bilder på vad som sägs föreställa Apple AirTags-tillbehör har läckt ut på internet. Det är kända Apple-läckaren Evan Blass som säger sig ha fått tag på bilderna. Bilden ovan föreställer en nyckelring från Nomad och ska vara tagen från företagets roadmap för 2021.

Bilden här under ska också komma från Nomad och sägs visa vad vi kallar senilsnören för glasögon. Kanske mer för solglasögon än vanliga glasögon kan tänkas.

apple airtags accessorie leaked evan blass 2

Uppdatering 2020-06-23: Ingen AirTag-visning på WWDC – Apple öppnar Hitta för tredjepartstillverkare

WWDC 2020 blev inte tillfället då Apple visade AirTags. Istället flyttar vi nu våra förhoppningar till höstens stora iPhone-evenemang där iPhone 12 kommer att visas.

Istället för AirTags så presenterades en annan stor nyhet under WWDC 2020. Och det är kommande stöd för tredjepartsprodukter till Apple Hitta. Det betyder att tillverkare som Tile i framtiden kan ansluta sina bluetooth-brickor och spåra dem med Hitta-tjänsten.

Läs mer om den nyheten här.

Uppdatering 2020-04-03: Apple bekräftar AirTags via egna supportdokument

Hoppsan, det här var nog inte meningen. Apple råkade bekräfta Tiles-liknande Bluetooth-trackern AirTags i en officiell supportvideo. En video som Apple snabbt tog ner från YouTube när misstaget uppdagades.

I läckan bekräftades både produktens existens och namnet ”AirTags”.

apple find my iphone airtags leak

Videon som togs ner visade ”Hitta min iPhone”-menyn med ett litet tillägg som inte finns i någon iPhone idag – nämligen namnet AirTags.

Offline finding enables this device and AirTags to be found when not connected to Wi-Fi or cellular.

Och inte bara namnet bekräftades, utan även en funktion för att hitta borttappade iOS-enheter utan WiFi eller anslutning till mobilnätet. Ett offlineläge som kan ha med nya U1-kretsen att göra (som finns i iPhone 11-serien bland annat).

Uppdatering 2020-03-10: Apple AirTags kan använda bytbart CR2032-batteri

Apple AirTags kan använda ett bytbart CR2032-batteri. Samma batterityp som konkurrenten Tile Pro använder och som kan ge upp till ett års batteritid.

För att byta batteriet i Apple AirTags måste baksidan skruvas av. Baksidan hålls på plats med en liten skruv som användaren måste ta bort, därefter vrids hela baksidan motsols för att haka ur sina gängor.

När man initierar parkopplingen med en iPhone eller iPad för första gången drar man loss en liten plastbit från under batteriet så att det får kontakt. När AirTags-enheten är aktiverad håller man den nära en mobil enhet för att parkoppla.

Apple AirTags var ursprungligen tänkt att släppas redan i oktober eller november förra året. De uppgifter som finns idag pekar på en lansering under andra halvan av 2020.

Ursprunglig artikel

Det har länge ryktats att Apple tänker lansera en Tiles-liknande tracker som kan fästas på dina prylar, tas med i väskan eller på annat sätt nyttjas för att hitta borttappade saker.

En praktisk liten pryl med inbyggt batteri, Bluetooth och WiFi som enligt tidiga uppgifter kan hittas med extrem precision tack vare 802.11ay och Ultra Wideband-stöd (som även finns i iPhone 11).

Och garanterat betydligt dyrare än befintliga Tiles-modeller som finns på marknaden idag (för att det är Apple).

Idag finns inga officiella uppgifter om Apple AirTags. Allt vi vet är från referenser i koden till iOS 13 och via läckor från tillverkningsindustrin.

Bland de senare uppgifterna som finns hittar vi att AirTags ska vara 100% vattentäta och att de använder magnetisk laddning som Apple Watch.

Med lite tur innebär det att AirTags använder samma Qi-standard som många andra prylar och inte en egen, proprietär laddningslösning från Apple. Det återstår även att se hur det inbyggda batteriet håller jämfört med Tiles-modellerna.

Enligt analytikern Ming-Chi Kuo kommer inte tillverkningen av AirTags att dra igång på allvar förrän andra eller tredje kvartalet 2020. Och Mac Otakara säger att en presentation är att vänta bredvid iPhone 12 under september/oktober månad i år.

Exakt vad som kommer återstår att se och vi uppdaterar innehållet i artiklen så fort det kommer fler uppgifter om Apple AirTags.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.