Snart kan du använda dina Tile-brickor med Apple Hitta

tile mate tile pro 2018 wallet

Apple öppnar upp sitt nätverk av prylar som kan använda tjänsten Hitta. Det betyder att tillverkare som Tile äntligen kan ansluta sina bluetooth-brickor till Hitta-appen – en hett efterlängtad nyhet.

Nej, du kan inte kasta dig in i Hitta-appen idag och ansluta dina Tile-brickor riktigt än. Men Apple avslöjade under WWDC 2020 att de startar ett program som gör det möjligt inom en överskådlig framtid.

Det betyder i praktiken att dina bluetooth-brickor kan kopplas till Hitta-appen, och därmed ditt iCloud-konto, för att sedan hittas av alla dina Apple-prylar.

Det betyder också att – om du väljer att aktivera det – du kan få hjälp av de många miljoner Apple-användare världen över till att hitta dina prylar om du tappar bort dem.

Lästips: Apple AirTags: Tiles-liknande Bluetooth-tracker som spårar dina prylar

Tile har redan en communityfunktion för att låta andra användare hitta Tile-brickor, men Apples nätverk är mycket större och ökar chansen att du får tillbaka dina borttappade saker.

Programmet som Apple startar kommer att öppna för tillverkare och användare under årets senare del. Redan idag kan tillverkare skicka in ansökningar om att få vara med.

Inga Apple AirTags under WWDC 2020 – förhoppning om visning hösten 2020

Vi vet sen tidigare att Apple troligtvis arbetar på en produkt kallad AirTags. En produkt som blir en direkt konkurren till Tile-brickorna och som har läckt vid flera tillfällen under de senaste månaderna.

WWDC 2020 blev aldrig tillfället för en presentation av AirTags, men vi hoppas så klart på en visning under höstens iPhone 12-lansering istället.

Apple är normalt mycket restriktiv när det kommer till att inkludera andra tillverkare i sina mest välintegrerade tjänster, som Hitta-appen. Tile har varit mycket verbal i sin publika kritik mot hur Apple låst ute tillverkaren med begränsningar i iOS/iPadOS. Även europeiska och amerikanska myndigheter har börjat granska hur Apple hanterar tredjeparts tillverkare och utvecklare.

Det vore inte osannolikt att Apple börjat känna pressen och därmed börjat lätta på sina restriktioner för att lätta på kritiken.

Var är Hitta mina vänner & Hitta min iPhone? Apple har slagt ihop tjänsterna/apparna Hitta mina vänner och Hitta min iPhone så att de finns under samma app – Hitta.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.