Du kan byta standardapparna för mejl och webbläsare med iOS 14 / iPadOS 14

apple ipados 14 1

Med iOS 14 och iPadOS 14 är det äntligen möjligt att byta standardapparna för mejl och webbläsare. Något som Apple hårdnackat vägrat låta användarna göra i tidigare versioner.

Varje gång du klickar på en webblänk av något slag så öppnas antingen appen Mejl eller Safari. Ingen större nyhet där, så har det alltid vari, även om du installerat en annan mejlapp eller webbläsare.


Eftersom många använder andra appar än Apples så är det givetvis ganska irriterande. Åtminstone på mejlsidan eftersom många använder Gmail eller Outlook istället för Apples egna mejltjänst.

Med iOS 14 och iPadOS 14 har Apple äntligen tagit ett steg bort från sin stenhårda inlåsning och öppnar för tredjeparts standardappar.

Apple har länge kritiserats för sin inlåsning, så att de nu lättar på sina restriktioner är en välkommen nyhet. Även om de valde att knappt nämna det under WWDC 2020 (du kan se en liten notis om ändringen på bilden till artikeln, kolla i nedre högra hörnet).

Här är några utmärkta mejlappar och webbläsare som du kan prova med iOS 14 och iPadOS 14 från hösten 2020:

Mejlappar

Webbläsare

Notera att alla webbläsare till iOS / iPadOS i grunden använder samma plattform som Safari. Det enda som skiljer är gränssnittet och ytlig funktionalitet; exempelvis synkronisering med Microsoft/Google/Firefox-konto.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.