Android 9 ”Pie” är släppt – läs mer om nyheterna här

Android Logo 950 x 500

Android 9 ”Pie” är släppt. Efter en lång testperiod sen februari månad är den officiella versionen äntligen här – släppt den 6 augusti till utvalda telefoner.

Det stora dragplåstret med Android 9 ”Pie” är löften om förbättrad artificiell intelligens; eller snarare funktionalitet som använder just AI för att göra livet lättare för användaren.

Android 9 ”Pie” utlovar även ett nytt, gest-styrt navigeringssystem, förbättringar till gränssnittet och en ny dashboard kallad ”Digital Wellbeing”. Och så har Google så klart gjort mängder av mindre optimeringar också. Som med en ny statusbar överst, bättre anpassad för skärmar med flärpar överst.

Alla nyheter som Google presenterade under Google I/O tidigare i år kommer dock inte vara med från start. Exempelvis ”slices” är att vänta senare i år med en kommande uppdatering; en funktion för smartare sökintegration direkt i applikationer.

De första mobiltelefonerna att få Android 9 ”Pie” är föga förvånande Googles egna Pixel-modeller. Ofta tar det månader för andra mobiltillverkare att släppa nya Android-versioner till sina telefoner, men i år kan det gå snabbare än vanligt.

Omfattande beta-program gör Android 9-lanseringen snabbare

Betydligt fler tillverkare har varit med i Android P Beta-programmet. Bland annat Sony, Xiaomi, Nokia, Oppo, OnePlus, Essential och Vivo (notera avsaknaden av tunga namn som Huawei och Samsung).

De mobiltelefoner som omfattas av beta-programmet kan få sina uppdateringar med Android 9 ”Pie” redan kring slutet på hösten. Och med det kanske ge nya versionen en snabbare spridning än någon annan Android-version.

I det stora hela har beta-versionerna tagit emot med positiv kritik. De första versionerna var knappast trevliga att använda. Dåligt flöde i gränssnittet och grafik som hackade sig fram har idag ersatt av ett vackert, välpolerat yttre som känns mycket kvickare i vändningarna.

Om du är nyfiken på Android 9 ”Pie” och vill läsa mer så kan du göra det på android.com/9.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.