Kan inte ladda ner Fortnite från Google Play Store – därför går det inte

Fortnite

Fortnite kommer inte att släppas på Google Play Store. Anledningen är bland annat att Epic Games inte vill dela med sig av intäkterna från köp i spelet till Google.

Det har pratats en hel del om Fortnite till Android. En lansering som är hett efterlängtad, men långt ifrån tillgänglig för alla intresserade när släppet väl sker.

Enligt de senaste uppgifterna kommer utvecklaren Epic Games att hålla Fortnite borta från Google Play Store. Istället ska spelet släppas som en installationsfil direkt via egna webbsajten.

Tim Sweeney är VD på Epic Games och han säger att beslutet med en egen installationsfil handlar om att skapa en direkt relation med användarna. En anledning som knappast känns troligt om man ser till det andra skälet.

Nämligen att Epic Games inte vill dela med sig av intäkterna från in-game-köp med Google. Om Fortnite installeras via Google Play Store tar Google 30 procent av pengarna vid alla köp. Och med tanke på vilken enorm kassako som Fortnite har blivit, ja då är det inte konstigt om utvecklaren vill ha varje krona för sig själv.

Fortnite på iOS har blivit en enorm succé och där kan Epic Games inte komma undan avgifterna. Apple bannlyser alla appar som försöker komma undan App Store. Android däremot är mer öppet och här ser utvecklaren sin chans att gå runt kostnaden.

För betalningar används betalkort och Paypal. Snabb och enkla betalningar så att spelarna ska spendera mer utan att det krånglar.

Fortnite kommer inte att fungera på alla mobiltelefoner på marknaden. Bara modellerna med bra hårdvara kan köra spelet. Enligt Tim Sweeney beräknas runt 300 miljoner av de 2,5 miljarder mobiltelefoner som används idag kunna köra Fortnite.

Exakt när Fortnite för Android släpps är i skrivande stund oklart. Det spekuleras att det sker med Samsung Galaxy Note 9 – läs mer om det här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.