Android 10 släpps till Android TV utan nya funktioner

Google Android TV logo

Android 10 släpps till Android TV. Google har utvecklat en liten konceptenhet som demonstrerar Android-versionen innan OEM-tillverkarna får chansen att uppdatera sina befintliga och skapa nya Android TV-prylar baserade på Android.

  • Inga nya funktioner – endast optimeringar och fixar
  • Oklart vilka Android TV-enheter som får nya Android 10
  • Google släpper konceptpryl med nya Android TV-versionen
  • Lästips: Nvidia Shield TV har fått Android 9.0

Vad har hänt?

Google meddelar att Android 10 släpps till Android TV. Primärt handlar det om säkerhets-, prestanda- och buggfixar eftersom versionen inte har en enda ny visuell funktion att erbjuda.

För att demonstrera hur Android 10 fungerar med Android TV så har Google skapat konceptenheten ADT-3 – en fullfjädrad Android-dongel som sannolikt aldrig kommer att nå konsumenternas händer.

Så här skriver Google om Android 10 till Android TV:

Today, we are bringing Android API level 29 with the recent performance and security updates made with Android 10 to Android TV. We’re excited to provide faster updates through Project Treble and more secure storage with encrypted user data. TLS 1.3 by default also brings better performance benefits and is up to date with the TLS standard. In addition, Android 10 includes hardening for several security-critical areas of the platform.

Vad är Google ADT-3?

google adt 3 2019 android 10

Google ADT-3 är en Android-dongel som ansluts till en bildskärm eller TV via HDMI. Enheten använder Android TV baserad på Android 10 och har sin grund i en fyrkärnig ARM-processor. Processorn ackompanjeras av bara 2GB RAM-minne (DDR3) men klarar att visa 4K-upplösning med 60 bilder per sekund över HDMI 2.1.

Vem kan skaffa Google ADT-3?

Endast registrerade utvecklare hos Google kommer att få lägga vantarna på en ADT-3. Exakt vilken OEM-tillverkare som står bakom ADT-3 är oklart, men enligt webbsajten XDA är det Asus som fått den uppgiften. Eftersom det är en konceptenhet designad för utvecklare och företag som skapar Android TV-appar och lösningar så är den inte konsumentanpassad överhuvudtaget.

Vilken är bästa mediaspelaren med Android TV idag?

Utan tvekan är Nvidia Shield TV den absolut bästa – men också dyraste – mediaspelaren som går att köpa idag. 2019 års modell är extremt kapabel och kan med rätt appar spela i princip alla ljud- och videoformat på marknaden idag. Även 2017 års modell är mycket bra och enda stora skillnaden är en prestandaskillnad.

Läs mer om Nvidia Shield TV och hur modellerna skiljer sig åt här.

Om du vill ha en mycket billigare men ändå kompetent mediaspelare så finns Xiaomi Mi Box S att titta närmare på. Knappast lika prestandarik och med något färre funktioner kanske den inte är lika lockande. Prislappen är dock mycket lägre.

Läs mer om Xiaomi Mi Box S här.

Större nyheter till Android TV med Android 11 R under 2020

När Google lanserar Android 10 till Android TV så är det med små förbättringar och nyheter. Under 2020 väntas Android 11 släppas, och enligt en läckt tidsplan för Android så kommer den versionen med betydligt fler nyheter.

Bland annat inbäddat stöd för Google Lens och Android 10 Live Captions, en förbättrad hemskärm och Stadia-integration.

Den kanske största nyheten bland många är Stadia-integrationen. Speltjänsten har fått stor uppmärksamhet sen lanseringen och skulle göra sig mycket bra direkt i Android TV.

Du kan se en komplett tidsplan för alla nyheter till Android TV via XDA-Developers. Tänk på att den kan ändras utan förvarning och det som står på listan kanske inte släpps överhuvudtaget, medan annat kan läggas till.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.