Dolby Vision på gång till Google Play Filmer

Google Play Filmer 2019 webbläsare

Google Play Filmer får stöd för Dolby Vision. Det betyder att din filmupplevelse med hyr- och köpfilm från Play Filmer blir märkbart bättre under 2020 – förutsatt att du har en TV som stöder bildvisningstekniken.

  • Oklart när Dolby Vision släpps till Google Play Filmer
  • Dolby Atmos finns hos konkurrenterna, men inte Play Filmer
  • Dolby Vision är en bättre variant av HDR på TV-apparater som stöder det
  • Lästips: Flytta bilder från Facebook till Google Foto

Vad har hänt?

Google Play Filmer – eller Play Movies som tjänsten heter på engelska – uppdateras med stöd för Dolby Vision. Detta enligt tydliga referenser till bildvisningstekniken som hittats i koden till Google Play Filmer-appen för Android. Google har inte sagt något officiellt om saken i skrivande stund, men med stöd i Play Filmer-appen så kan vi inte annat än vänta oss att det aktiveras någon gång under 2020.

Vad är Dolby Vision?

Dolby Vision är en bildvisningsteknik som enklast kan förklaras som en bättre variant av HDR. Det som skiljer dem åt – i förenklade ordalag – är att Dolby Vision ger en ljusare och mer färgstark bild jämfört med HDR. Dolby Vision kan dessutom ange det dynamiska området scen för scen i en film, istället för att använda samma profil för hela filmen som med HDR.

Varför ska jag bry mig om Dolby Vision i Google Play Filmer?

Dolby Vision vs HDR
Dolby Vision vs HDR

Den som har en TV med stöd för Dolby Vision får – som ovan nämnt – en bättre filmupplevelse med märkbart snyggare bild. Bilden blir ljusare, färgerna bättre och du kommer att märka hur ljusa respektive mörka områden är bättre definierade än med HDR-filmer.

Google Play Filmer är en populär kanal för uthyrning och köp av film, och en direkt konkurrent till exempelvis iTunes. Sedan 2017 har tjänsten erbjudit 4K-film i HDR, något som inte räcker idag för att nå upp till konkurrenternas nivå. Därför måste Play Filmer utvecklas framåt och Dolby Vision är ett steg i rätt riktning.

Har Google Play Film några filmer som stöder Dolby Vision?

Absolut, det finns många filmer i tjänsten som stöder Dolby Vision. Eller mer specifikt, filmerna stöder Dolby Vision på de plattformar som erbjuder bildvisningstekniken; exempelvis iTunes och Netflix.

Några av filmerna som finns på Google Play Filmer och som stöder Dolby Vision på en rad plattformar och skiva är följande:

Notera att alla ovanstående filmer även stöder Dolby Atmos. Men tyvärr inte i Play Filmer-tjänsten.

Har Google Play Filmer stöd för Dolby Atmos?

Dolby Atmos Logo

Nej, Google Play Filmer har inte stöd för Dolby Atmos. I skrivande stund kan du få surroundljud i 5.1 (Dolby 5.1 EX) som bäst, vilket knappast är något att skriva hem om idag. Dolby 5.1 EX är ett format för en traditionell 5.1-uppsättning med högtalare + en extra bakre högtalare.

FAQ – vanliga frågor om Google Play Filmer & Dolby Vision

? Är Dolby Vision bättre än HDR10?

Tveklöst ja. Om du har en TV-apparat som stöder Dolby Vision så är det alltid ett bättre val än HDR, eller HDR10 som det också kallas. Bilden blir ljusare, färgstarkare och har större dynamiskt omfång. Alla TV-apparater har inte Dolby Vision-stöd, kolla vad som gäller för just din modell.

? Har Google Play Filmer stöd för Dolby Vision & Dolby Atmos?

Nej, i skrivande stund har Play Filmer INTE stöd för varken Dolby Vision eller ljudformatet Dolby Atmos. Det har däremot konkurrerande tjänster som iTunes och Netflix. Idag är det oklart när Play Filmer uppdateras med stöd för de bättre bild- och ljudformaten.

? Finns filmer på Google Play Music som stöder Dolby Vision & Dolby Atmos?

Ja, det finns många filmer på Play Filmer som normalt stöder båda formaten. Det som skiljer dem åt från exempelvis uppspelning från skiva eller Netflix är att du inte kan se varken Dolby Vision eller höra Dolby Atmos via Play Filmer. Istället begränsas du till HDR och Dolby 5.1-surroundljud.

? Vad behöver jag för att se Dolby Vision och höra Dolby Atmos?

1. En TV-apparat som stöder Dolby Vision
2. En TV-apparat eller ett hemmabiosystem som stöder Dolby Atmos
3. En uppspelningskälla som stöder formaten
Dolby Vision och Dolby Atmos är helt separata format (bild vs ljud) och du behöver inte ha stöd för båda. Din TV kan ha HDR10-stöd och ditt hemmabiosystem ha stöd för Dolby Atmos utan att det blir konstigt. Bäst upplevelse får du dock med båda så klart.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.