Amazon Prime Video börjar visa reklam från 29 januari 2024

Amazon Prime Video

Amazon Prime Video börjar visa reklam för betalande prenumeranter. Om du inte betala extra får du räkna med avbrott mitt i filmer och serier – precis som om du kollar på vanlig linjär-tv. Reklamen börjar visas från den 29 januari 2024.

Reklamfritt Prime Video kostar 30 kr per månad

I ett mejl säger Amazon att den som är villig att betala 2,99 USD (eller cirka 30 kronor exklusive moms) kan slippa reklamen. Det betyder att du som redan har en Amazon Prime-prenumeration och vill slippa reklamen får en mycket högre månadskostnad under 2024.

Anledningen till att Amazon vill visa mer reklam är så klart pengar. Trots att bolaget gjorde en vinst på 9,9 miljarder dollar för tredje kvartalet 2023 – en ökning med 244 procent mot samma period förra året – så känner Amazon att de måsta få in mer till kassan.

Den officiella förklaringen är att tillskottet ”gör det möjligt för oss att investera i lockande innehåll och fortsätta investeringen under lång tid.”.

Amazon Prime Video lovar visa färre annonser

Frågan nu är hur många annonser som Amazon kommer att börja visa. Enligt bolaget själva är ”målsättningen att ha färre annonser än linjär-tv och andra tv-aktörer”.

Det finns ett uttryck som säger att ”mycket vill ha mer och fan får aldrig nog”. Vi har gång på gång sett hur bolag bit för bit ökar kostnaderna eller lägger till mer reklam utan att göra upplevelsen bättre för användarna.

YouTube är ett nutidsexempel på hur illa det kan bli när en aktör gör allt för att öka intäkterna. Genom att öka mängden annonser på YouTube samtidigt som bolaget slår ner på annonsblockerare har upplevelsen på sajten blivit mycket sämre för miljontals användare. Kritiken är så hård mot YouTube att mängder av Google Chrome-användare byter webbläsare för att slippa flera minuter reklam per klipp.

Många filmtjänster ökar priserna

Priserna fortsätter att gå upp kraftigt hos många filmtjänster – även i Sverige.

Apple TV Plus, Netflix, Disney+ och många fler har chockhöjt priserna vilket gör det allt dyrare för konsumenter att behålla mer än en eller två tjänster.

Senast var det Disney+ som slog hårt mot tittarnas plånböcker genom att höja månadskostnaden för det bästa abonnemanget till 119 kronor per månad. Netflix ligger idag på skyhöga 179 kronor per månad för den som vill han något så grundläggande som 4K och HDR.

Att betala extra är inte obligatoriskt

Amazon Prime Video är en del av din befintliga Prime-prenumeration. Om du inte kollar på Prime Video finns ingen som helst anledning att betala extra för något du inte använder. Du kan ignorera mejlet från Amazon och fortsätta köpa på Amazon.se med gratis frakt och retur precis som tidigare.

FAQ

Vad kostar reklamfri Amazon Prime Video?

Priset är 2.99 USD eller cirka 30 kronor per månad.

Varför visar Amazon Prime Video reklam?

Amazon vill få in mer pengar för att kunna stärka innehållet på Prime Video. Och för att göra investerarna gladare.

När börjar Amazon Prime Video visa reklam?

Från den 29 januari 2024.

Hur mycket kostar Amazon Prime Video?

Priset i Sverige är 59 kronor per månad eller 708 kronor årligen.

Via The Verge

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.