YouTube laddar långsamt med Firefox & Edge – här är lösningen

YouTube logo
Foto: Alexander Shatov, Unsplash

Om du använder webbläsaren Firefox eller Edge så har du kanske märkt att videor på YouTube laddar extra långsamt just nu. Du är långt ifrån ensam, det är många som är drabbade.

Symptomen

Användare som är drabbade säger att videor på YouTube laddar extra långsamt.

Det är en fördröjning på fem sekunder från att användaren klickar på videon till att den faktiskt börjar spela.

Samma problem finns inte i andra webbläsare, exempelvis Google Chrome.

Konspirationsteorin

Reddit-användaren u/vk6_ var bland de första att rapportera om fördröjningen. Han visar i en video att det inte är en bugg i webbläsaren Firefox genom att byta den så kallade användaragenten till Chrome.

Andra användare säger sig ha bevis på att YouTube använder Javascript för att lägga in fördröjningen. Det finns dock inget som pekar på att scriptet bara körs på specifika webbläsare.

Tråden på subredditen r/youtube har fler än 800 kommentarer sedan den ursprungliga videon publicerades av u/vk6_. Oroväckande nog har moderatorerna stängt tråden, vilket väcker många frågor om varför.

Initialt pekade allt på att YouTube medvetet straffar användare av webbläsaren som inte är Google Chrome. Men ett officiellt svar från YouTube pekar på något helt annat.

Den officiella förklaringen

YouTube har gått ut med en förklaring på problemet. Enligt bolaget drabbar fördröjningen alla användare som använder annonsblockerare. Det gäller alltså även Google Chrome-användare.

I ett uttalande till Android Authority säger YouTube att de inte riktar in sig på någon speciell webbläsare.

To support a diverse ecosystem of creators globally and allow billions to access their favorite content on YouTube, we’ve launched an effort to urge viewers with ad blockers enabled to allow ads on YouTube or try YouTube Premium for an ad free experience. Users who have ad blockers installed may experience suboptimal viewing, regardless of the browser they are using.

YouTube har på senare tid varit extremt aggressiva i sin blockad av användare som nyttjar annonsblockerare. Från att bara varna användare och be dem stänga av blockeraren, till att helt blockera användaren från YouTube tills annonsblockeraren stängts av.

En kamp som har slagit tillbaka rejält då fler Chrome-användare än någonsin går till andra webbläsare. Något som kan vara anledningen till att YouTube har lagt in Javasript-koden.

Lösningen

Just nu finns bara en enda lösning. Och det är att användare Google Chrome. Eller att byta ”user-agent” så att YouTube tror att webbläsaren är Chrome.

Om du använder Firefox finns ett tillägg som gör det åt dig. Tillägget heter ”User-Agent Switcher and Manager”. Det är gratis att ladda ner till Firefox här. Använd tillägget för att byta user-agent till Google Chrome och du slipper problematiken.

Du kan även göra ändringen manuellt:

  1. Öppna en flik i Firefox
  2. Gå till about:config
  3. Gå till general.useragent.override
  4. Välj String och därfter plustecknet (+)
  5. Öppna webbläsaren Chrome och sök på Google efter ”my user agent”
  6. Kopiera hela resultatet i rutan ”Din användaragent”
  7. Gå till baka till Firefox > Klistra in texten i textrutan
  8. Tryck Enter

Det verkar inte hjälpa att avaktivera annonsblockerare i drabbade webbläsare. Faktum är att det inte ens hjälper att avinstallera tilläggen helt.

Det höjs nu röster som menar att EU borde ta i med hårdare tag mot YouTube för att stoppa den här typen av förfaranden. Det är inte klarlagt vad som kommer att ske framöver och huruvida YouTube tänker sluta använda det javascript som slår mot användarna.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.