Alan Wake tas bort från digital butiker — licensproblem hotar

Alan Wake

Alan Wake slutar säljas via digitala butiker på grund av licensproblem. Det meddelar Remedy Entertainment som bland annat nämner Steam och Xbox Marketplace som två ställen där Alan Wake tas bort.

  • Saknade rätt licenser till delar av musiken
  • Togs bort från digitala butiker
  • Befintliga ägare kunde fortsätta spela som normalt

Läs mer: Nu kan du köpa Alan Wake igen – finns på Xbox Marketplace


Saknar licens till musiken i spelet

Anledningen är att delar av musiken inte like är licensierad av Remedy Entertainment, och får därför inte säljas digitalt. Befintliga exemplar på skiva går däremot utmärkt att köpa i butik så länge de finns tillgängliga.

Spelet släpptes initialt 2010 till Xbox 360 och två år senare till PC. Problemet för Remedy Entertainment är att inte bara en låt i spelet inte längre är licensierad. Det gäller flera låtar, bland annat Space Oddity av David Bowie, och låtar från Poets of the Fall.

Eftersom låtarna är så tätt integrerade i spelet, och då menar vi rent berättelsemässigt, så går det inte att bara uppdatera bort dem med en patch. Istället vill utvecklaren omlicensera låtarna, men när det är möjligt är omöjligt att säga.

Nämnvärt är så klart att om du redan har ett exemplar av Alan Wake så kan du spela hur mycket du vill. Alla dina befintliga achievements är också helt säkra. Det är bara de nya exemplaren som inte får finnas framöver.

Läs mer: Hyllade spelet Control är gratis på Epic Games Store (juni 2021)

Alan Wake försvinner den 15 maj

Den 15 maj försvinner Alan Wake från de digitala butikerna så vill du ha spelet får du passa på och köpa det idag. Steam har en stor rea där priset har sänkts med hela 90 procent — dock finns ingen sådan på Xbox Marketplace där spelet säljs till fullpris.

Alan Wake är ett utmärkt spel som trots sju år bakom sig fungerar lika bra idag som då. Grafikmässigt är det helt okej, berättelsen är riktigt bra och det går kalla kårar längs ryggraden mer än en gång under spelets gång. Helt klart värt ett köp!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.