Apple Watch 3 kan använda micro-LED istället för OLED

Apple Watch 950 x 500 px

Tredje generationens Apple Watch kan använda så kallad micro-LED istället för den idag använda OLED-panelen. Det rapporter webbsajten DigiTimes som även menar att nya modellerna kan släppas kring slutet på 2017.

Redan förra året ryktades det att Apple Watch kunde börja använda micro-LED men när fjolårets modeller presenterades blev det med OLED istället. Och det är helt förståeligt om man ser till hur komplext det är att tillverka micro-LED.

Tekniken är jämförelsevis ny och tillverkarna kan inte skapa tillräckliga mängder exemplar för att möta Apples behov. Faktum är att det kan dröja ända till senare delen av 2020 innan micro-LED blir stort nog för Apple. Och det betyder tre långa års väntan.

På vad egentligen kanske du undrar nu? Varför vill Apple använda micro-LED istället för OLED? De båda skärmteknikerna delar en hel del egenskaper men skiljer sig på två mycket viktiga punkter — micro-LED är betydligt energieffektivare samtidigt som den generella ljusstyrkan är mycket högre. I vissa fall så mycket som 30 gånger högre än OLED.

Det förstnämnda betyder att strömförbrukningen går ner vilket gör att Apple Watch kan hålla längre per laddning. Smartklockan är inte direkt känd för sin långa batteritid, så det vore givetvis önskvärt på alla plan.

Den höga ljusstyrkan gör i sin tur att skärmen blir enklare att se i ljusa förhållanden, som en riktigt solig dag. Ljussvaga paneler blir svåra att se vid skarpt solljus och det är något micro-LED kan motverka.

Intresset för skärmtekniken är stort och aktörer som Samsung har också visat intresse för micro-LED. Det ryktas att den sydkoreanska tillverkaren vill köpa företaget PlayNitride som arbetar med skärmtekniken. Om det stämmer kanske vi får se micro-LED i kommande Gear S-klockor från Samsung.

Vad tror ni om micro-LED? Är det här en teknik att satsa på eller räcker det med OLED idag? Kommentera gärna och berätta!