8GB RAM-minne i Raspberry Pi 4 – ny modell släppt (maj 2020)

raspberry pi 4 8gb motherboard

Äntligen kan du köpa en Raspberry Pi 4 med hela 8GB RAM-minne. En ny och förbättrad modell som släpps samtidigt med en beta av 64-bitars Raspberry Pi OS.

Länge har den maximala mängden RAM-minne till Raspberry Pi 4 varit bekväma 4GB. En praktisk mängd som är det bästa valet för de flesta användningsområden.

Men för de som kräver det där lilla finns nu även en variant med 8GB RAM-minne. En välkommen fördubbling som även kommer med ett något högre pris än de tidigare modellerna.

Du kan nu köra tyngre servertillämpningar med mindre problem och även kompilering av vissa typer av kod ska nu fungera bättre med 8GB-varianten.

Brist på 8GB-kretsar är problematiskt

Det finns en bra anledning till varför Raspberry Pi 4 bara funnits i varianter upp till 4GB tidigare.

Trots att Broadcom BCM2711-kretsen i mikrodatorn har stöd för 16GB LPDDR4-minne så har Raspberry Pi Foundation tvingats nöja sig med 4GB på grund av brist på kretsar.

Det har helt enkelt inte funnits en kompatibel 8GB LPDDR4-modul för Raspberry Pi 4. Dessutom har hela grejen med COVID-19 försenat hela processen med att utveckla och tillverka nya modellen.

8GB RAM betyder omarbetat kretskort

raspberry pi 4 8gb motherboard closeup
Vissa komponenter har flyttats, ersatts eller tagits bort i nya varianten

För att ens kunna använda minnesmoduler på 8GB så har ingenjörerna på Raspberry Pi Foundation designat om hela kretskortet till Pi 4.

Anledningen är att den nya minnesmodulen kräver mer ström än med de andra varianterna. Så ingenjörerna flyttade en del komponenter som rör strömförsörjningen och tog bort andra. Ändringarna ändrar inte prestandan eller de andra funktionerna i Raspberry Pi 4.

En nyhet är dock att Raspberry Pi Foundation äntligen har släppt en beta-version av 64-bitars Raspbian OS.

64-bitars Raspbian OS är här – heter nu Raspberry Pi OS

Samtidigt med 8GB-varianten av Raspberry Pi 4 så passar gruppen bakom mikrodatorn på att lansera en beta-version av 64-bitars Raspbian – det officiella operativsystemet till Raspberry Pi.

Operativsystemet byter samtidigt namn till Raspberry Pi OS och kan endast laddas ner till Raspberry Pi 3 samt 4. De två modellerna är nämligen bara de som är 64-bitarsmodeller idag.

Du kan läsa mer om Rspberry Pi OS och ladda ner beta-versionen från det officiella forumet här.

Så mycket kostar Raspberry Pi 4 idag

Sen tidigare har Raspberry Pi Foundation även släppt en ny, högkvalitativ kamera på 12 megapixel för användning med Raspberry Pi-datorerna. Du kan läsa mer om kameran i vår artikel Ny kamera till Raspberry Pi – 12.3 megapixel & nya objektiv.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.