10 saker du måste veta om film och filmtjänster

film
Foto: glenncarstenspeters, Unsplash

Nya eller gamla filmer – oavsett vad du föredrar så har de en tendens att dra in oss i en magisk värld som trollbinder oss i timmar framför tv:n. Inte minst barn kan slukas helt av en riktigt bra, animerad eller tecknad film och följa med in i de visuella berättelsernas mystik.

I den här artikeln tipsar vi om tio saker du måste känna till om film och filmtjänster. Hur definieras egentligen film, varför är det så dyrt att köpa filmer idag och vilka är de största filmtjänsterna? Här är våra tips på vad du måste veta 2022/2023.

Innehåll i artikeln

 1. Vad är en film?
 2. Hur spelar man in en film?
 3. Vilka är de mest kända skådespelarna?
 4. Hur kollar jag bäst på film hemma?
 5. Vad är en filmtjänst?
 6. Vilka är de bästa filmerna att titta på?
 7. Var kan jag titta på filmer gratis?
 8. Tips på riktigt bra filmer som släpptes 2021
 9. Vad är piratkopierad film?
 10. Vad är ett filmbolag?
film projektor
Foto: Alex Litvin, Unsplash

Vad är en film?

En film är en audiovisuell upplevelse som vanligtvis består av en serie av rörliga bilder med ljud och dialog som visas på en skärm, som på en biograf eller på en TV. Filmer kan ha olika längd och genrer, som drama, komedi, action, skräck, dokumentär och animering, och kan handla om allt från verkliga händelser och fiktiva historier till personer och platser. Många filmer är också kända för att ha en stark visuell stil och musik, och kan använda specialeffekter och andra tekniker för att skapa en unik atmosfär och känsla.

Hur spelar man in en film?

Att spela in en film kan vara en komplex och tidskrävande process som involverar många olika steg och professionella. Här är några grundläggande steg som är involverade i att spela in en film:

 1. Konceptutveckling: Innan du börjar spela in en film, måste du först bestämma dig för vad filmen ska handla om och hur du vill att den ska se ut. Det här kan innebära att skriva en manus, göra en storyboard eller en behållningslista, och välja en stil och en ton för filmen.
 2. Pre-production: Under pre-production arbetar du med att förbereda allt du behöver för att spela in filmen. Det kan innebära att rekrytera en cast och crew, hitta lämpliga inspelningsplatser, och planera hur du ska använda ljus, ljud och kamera för att skapa den känsla och stil du vill ha.
 3. Inspelning: Under inspelningen är det dags att faktiskt spela in filmen. Det här kan innebära att sätta upp kameror och ljus, placera skådespelare och bakgrundsdubbar, och följa manuset för att spela in olika scener.
 4. Redigering: Efter att du har spelat in alla scener, är det dags att redigera filmen. Det här innebär att du använder specialprogramvara för att klippa ihop scenerna i rätt ordning, lägga till ljud, musik och specialeffekter, och göra eventuella korrigeringar och justeringar.
 5. Distribution: När filmen är färdig redigerad, är det dags att distribuera den till publiken. Det kan innebära att visa den på biografer, släppa den på DVD eller Blu-ray, eller ladda upp den på streamingtjänster.

Varje steg kostar enormt mycket pengar och storfilmer kan idag kostar mer än 100 miljoner dollar, eller närmare 1 miljard kronor att utveckla, filma, klippa och distributera. Därför kostar det också en rejäl slant när du köper, hyr eller streamar film idag.

Lästips: Filmtips och alla de senaste trailers hittar du här

Vilka är de mest kända skådespelarna?

Det finns många kända skådespelare som har gjort stora insatser på filmduken genom åren. Här är några av de mest kända skådespelarna genom tiderna:

 1. Meryl Streep: En av de mest hyllade skådespelerskorna i världen, Meryl Streep har vunnit tre Oscars för sina prestationer i filmer som ”Sophies val”, ”Kramer mot Kramer” och ”Frida”.
 2. Tom Hanks: Tom Hanks är en av Hollywoods mest respekterade och hyllade skådespelare, och har vunnit två Oscars, för sina prestationer i filmer som ”Philadelphia” och ”Forrest Gump”.
 3. Denzel Washington: Denzel Washington är en av de mest kända afroamerikanska skådespelarna i Hollywood, och har vunnit två Oscars för sina prestationer i filmer som ”Training Day” och ”Gladiator”.
 4. Johnny Depp: Johnny Depp är känd för sina roller i filmer som ”Pirates of the Caribbean” och ”Charlie and the Chocolate Factory”, och har också vunnit en Golden Globe för sin prestation i ”Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street”.
 5. Jennifer Lawrence: Jennifer Lawrence har blivit en av de mest populära skådespelerskorna i världen efter sina roller i ”The Hunger Games” och ”Silver Linings Playbook”, och har vunnit en Oscar för sin prestation i ”Silver Linings Playbook”.

Det är viktigt att notera att dessa är bara några få exempel på kända skådespelare, och det finns många andra värda att nämna.

LG SL9YG soundbar
En bra soundbar lyfter verkligen ljudupplevelsen i hemmet.

Hur kollar jag bäst på film hemma?

Det finns många olika sätt att kolla på film hemma, och det bästa sättet för dig beror på dina egna preferenser och vad du har tillgång till. Här är några saker att tänka på när du vill kolla på film hemma:

 1. Skaffa en bra TV eller projektor: För att få den bästa filmupplevelsen hemma, är det viktigt att ha en bra TV eller projektor som kan visa högkvalitativ video. Tänk på att välja en TV med hög upplösning och en bra skärmteknik, eller en projektor med hög ljusstyrka och en bra kontrastförhållande.
 2. Använd bra högtalare eller hörlurar: Ljudet är en viktig del av filmupplevelsen, så se till att ha bra högtalare eller hörlurar som kan leverera en kristallklar ljudbild.
 3. Välj en bra filmkälla: Det finns många olika sätt att få tag på filmer att titta på hemma, inklusive att ladda ner dem, köpa dem på DVD eller Blu-ray, eller streama dem på tjänster som Netflix eller Hulu. Välj den källa som passar dig bäst.
 4. Skapa en bekväm miljö: För att få den mest avslappnande och njutbara filmupplevelsen hemma, se till att skapa en bekväm miljö att titta på filmen i. Det kan innebära att välja en bekväm soffa eller fåtölj, att tända ljus eller tända en brasa, eller att hitta den perfekta temperaturen och luftfuktigheten.

Vad är en filmtjänst?

En filmtjänst är en plattform eller tjänst som erbjuder användarna möjligheten att titta på filmer och TV-program på internet, antingen genom att streama dem eller ladda ner dem. Det finns många olika filmtjänster att välja mellan, inklusive Netflix, Hulu, Amazon Prime Video och Disney+. Många av dessa tjänster erbjuder också möjlighet att titta på live-TV och sport. De flesta filmtjänster kräver att användaren betalar en månadsavgift för att få tillgång till deras innehåll, men vissa erbjuder också gratis innehåll med reklam.

De största filmtjänsterna att kolla film och serier på

Här är några exempel på stora filmtjänster:

 1. Netflix – En av de mest kända filmtjänsterna, som erbjuder möjlighet att hyra eller köpa filmer och tv-serier på internet. Netflix har också en stor mängd originalinnehåll som man bara kan se på deras tjänst.
 2. Amazon Prime Video – En filmtjänst som erbjuds av Amazon och som ger tillgång till en stor mängd filmer och tv-serier, inklusive originalinnehåll som kan ses endast på Amazon Prime Video.
 3. Hulu – En filmtjänst som erbjuder möjlighet att hyra eller köpa filmer och tv-serier på internet, samt tillgång till många populära tv-serier.
 4. Disney+ – En filmtjänst som ägs av Walt Disney Studios och som ger tillgång till en stor mängd filmer och tv-serier från Disney och deras filmbolag, inklusive Marvel, Lucasfilm och Pixar.
 5. HBO Max – En filmtjänst som ägs av Warner Bros. och som ger tillgång till en stor mängd filmer och tv-serier, inklusive originalinnehåll som kan ses endast på HBO Max.
 6. Skyshowtime – Det här är en relativt ny filmtjänst som ersatte Paramount+ sent under 2022. Tjänsten är i skrivande stund ganska sparsam i utbudet, men har några tungviktare som Sonic The Hedgehog 2 och Star Trek Discovery (säsong 5).

Detta är bara några exempel på stora filmtjänster, och det finns många fler att välja mellan. Många av dessa tjänster erbjuder olika prenumerationspaket med olika innehåll och priser, så det kan vara bra att jämföra olika tjänster och se vilken som passar bäst för dina behov och intressen.

Tips på klassiska filmer på Disney+

Nya filmer i alla ära, men det är klassikerna från Disney som fångar våra hjärtan. Här är några tips på populära, klassiska Disneyfilmer:

 1. Snövit och de sju dvärgarna” (1937) – En av de allra första långfilmerna från Disney och en klassisk sagofilm som har inspirerat många andra filmer. Vi ser små snuttar av filmen varje julafton, men har du inte sett hela filmen så är det dags!
 2. Lejonkungen” (1994) – En animerad film som handlar om en ung lejonprins som måste lära sig att ta över sin plats som ledare för sin pride. Filmen har blivit en stor kultklassiker och har också gjorts om till en Broadwaymusikal.
 3. Skönheten och odjuret” (1991) – En animerad film som handlar om en ung kvinna som får hjälpa en förbannelsedjurprins att bryta sin förbannelse. Filmen har också gjorts om till en live-action-film och en Broadwaymusikal.
 4. Den lilla Sjöjungfrun” (1989) – En animerad film som handlar om en havsprinsessa som vill få möjlighet att leva som människa. Filmen har också gjorts om till en Broadwaymusikal.
 5. Aladdin” (1992) – En animerad film som handlar om en ung man som hittar en magisk lampa och får hjälp av en ande att uppfylla sina drömmar. Filmen har också gjorts om till en live-action-film och en Broadwaymusikal.

Ett extra tips är att se originalfilmerna på svenska och att undvika efterföljare som Lejonkungen 2 och Aladdin 2. De är inte i närheten av originalen och även om engelska är originalspråken så får du ut så mycket mer av de svenska rösterna.

Vilka är de bästa filmerna att titta på?

Det finns många fantastiska filmer att välja mellan, och det bästa valet för dig beror på dina egna intressen och preferenser. Här är några exempel på kritikerrosade och populära filmer som många har tyckt om:

 1. The Godfather (1972): En klassisk gangsterfilm med en stark cast, inklusive Marlon Brando och Al Pacino.
 2. The Shawshank Redemption (1994): En gripande fängelsefilm med en hjärtevärmande historia och starka prestationer av Tim Robbins och Morgan Freeman.
 3. Pulp Fiction (1994): En kultfavorit från regissören Quentin Tarantino, med en komplex struktur och starka prestationer av John Travolta och Samuel L. Jackson.
 4. The Godfather: Part II (1974): En uppföljare till ”The Godfather”, med en berättelse som spänner över flera generationer och starka prestationer av Al Pacino och Robert De Niro.
 5. The Dark Knight (2008): En tuff och spännande superhjältefilm med en stark prestation av Heath Ledger som den skurkaktige Jokern.

Tänk på att dessa är bara några få exempel, och det finns många andra utmärkta filmer att välja mellan.

IMDb har en topp 250-lista med de bäst rankade filmerna som vi rekommenderar att du kollar på. Här hittar du många tungviktare som borde finnas på allas lista över filmer att kolla på.

Pluto TV
Kolla gratis på många tv-kanaler med Pluto TV.

Var kan jag titta på filmer gratis?

Det finns många olika sätt att titta på filmer gratis, men det är viktigt att notera att det inte alltid är lagligt att titta på piratkopierade filmer eller filmer som inte har rättigheter att visas offentligt. Här är några alternativ för att titta på filmer gratis på en laglig och ansvarsfull sätt:

 1. Gratis filmtjänster: Pluto TV är en omtyckt filmtjänst som har helt kostnadsfri filmvisning, även svenska kanaler visas där. Vissa filmtjänster, som Kanopy och Crackle, erbjuder gratis filmer och TV-program med reklam. Du kan behöva logga in med ditt bibliotekskort eller andra konto för att få tillgång till innehållet.
 2. Gratis filmevent: Många biografer och andra platser anordnar gratis filmvisningar från tid till annan, så håll utkik efter evenemang i din närhet.
 3. Gratis filmkanaler: Många TV-paket inkluderar kanaler som erbjuder gratis filminnehåll, som FXM och AMC.
 4. Gratis filmklipp: Många filmbolag släpper gratis klipp från sina filmer på sina hemsidor eller på plattformar som YouTube. Dessa klipp kan ge dig en titt på filmen utan att du behöver se hela filmen.

Ett extra tips är att filmtjänster som Apple TV+ ofta har gratismånader som de erbjuder då och då. Exempelvis erbjöd Apple alla som köpt en Playstation 5 hela 6 månaders gratis Apple TV+ för ett tag sedan. I december 2022 började Apple erbjuda kostnadsfri Apple TV+ i två månader till alla nya och återkommande användare.

Det är gäller att vara försiktig när du tittar på filmer gratis på nätet, och se till att du inte bryter mot några lagar eller rättigheter.

Tips på riktigt bra filmer som släpptes 2021

Här är några tips på riktigt bra och omtyckta filmer som släpptes 2021:

 1. ”Nomadland” – En film som handlar om en kvinna som efter att ha förlorat allt vandrar runt i USA och lever som nomad. Filmen har fått mycket beröm för sin skådespeleri och manus.
 2. ”Minari” – En film som handlar om en koreansk familj som flyttar till Arkansas i USA på 1980-talet för att starta en farm. Filmen har vunnit priser på många filmfestivaler och har fått mycket positiv kritik.
 3. ”The Father” – En film som handlar om en man som lider av demens och hans dotter som försöker hjälpa honom att hantera sjukdomen. Filmen har fått mycket beröm för sin skådespeleri och har vunnit priser på många filmfestivaler.
 4. ”Judas and the Black Messiah” – En film som handlar om den afroamerikanska aktivisten Fred Hampton och hans kamp mot rasism och orättvisor på 1960-talet. Filmen har vunnit många priser och har fått mycket positiv kritik.
 5. ”Promising Young Woman” – En film som handlar om en kvinna som hämnas på män som har gjort henne illa genom att utnyttja henne. Filmen har vunnit priser på många filmfestivaler och har fått mycket positiv kritik.

Detta är bara några exempel på bra filmer som släpptes 2021, och det finns många fler att välja mellan. Det är alltid bra att läsa recensioner och titta på trailers för att hitta filmer som verkar intressanta och bra.

Vad är piratkopierad film?

Piratkopierad film är en film som har kopierats och spridits olagligt utan rättighetsinnehavarens tillstånd. Detta kan ske på olika sätt, till exempel genom att filmer laddas ner från olagliga nedladdningssajter eller genom att filmer kopieras och säljs vidare utan att rättighetsinnehavaren får någon form av ersättning. Piratkopiering av film är ett brott mot upphovsrätten och kan leda till rättsliga åtgärder och böter. Det är viktigt att respektera rättighetsinnehavarnas arbete och att konsumera film på lagliga sätt, till exempel genom att köpa eller hyra film från auktoriserade källor eller genom att använda tjänster som ger tillgång till en stor mängd film och tv-serier mot en månadsavgift. Filmbolagen arbetar aktivt med att försöka identifiera och stoppa sajter och andra tjänster som delar piratkopierad film. Bland annat genom att använda sig av advokatfirmor som skickar hotbrev till enskilda, påstådda piratkopierare.

Hur kollar man på piratkopierad film?

Det är inte lämpligt att kolla på piratkopierad film eftersom det är ett brott mot upphovsrätten. Om du absolut vill gå den vägen med alla risker som följer så går det att använda så kallade torrentsajter för att hitta, ladda ner och kolla på piratkopierad film. Det är dock riskfyllt.

Här är riskerna med att kolla på piratkopierad film:

 • Skadlig kod / malware: Du vet aldrig vad du laddar ner. En torrentfil kanske påstår sig vara den senaste filmen från din favoritskådespelare, men när du kör den så kan den potentiellt innehålla skadlig kod som infekterar datorn med malware.
 • Irriterande och skadlig reklam: Om du tycker att annonserna på legitima sajter är jobbig så är det inget mot vad piratsajter använder. Ofta handlar det om reklam som visar innehåll för tvivelaktiga tjänster och aktörer, ibland länkar de till sajter som sprider skadlig kod eller appar som kostar men inte gör något. I många fall visas popup-rutor som knappt går att stänga igen.
 • Hotbrev från advokatfirmor: Filmbolagen använder sig av advokatfirmor som hämtar ut ip-adresser från företag som Telia och när de identifierat vem som står bakom en up-adress som laddat ner film så skickas ett hotbrev med krav på tusentals kronor.

Vad är ett filmbolag?

Ett filmbolag är en företag som producerar, distribuerar och säljer film. Filmbolagen har vanligtvis rättigheterna till en stor mängd filmer och tv-serier och ansvarar för att dessa filmer och serier når ut till publiken genom olika kanaler, till exempel genom att sälja dem till biografer, tv-kanaler eller streamingtjänster. Filmbolagen har också rätten att sälja och licensiera filmer och serier för användning i reklam, spel och andra sammanhang. Filmbolagen spelar en viktig roll i filmindustrin genom att stödja filmproduktioner och säkerställa att filmen når ut till publiken.

Vilka är de största filmbolagen idag?

Här är några exempel på stora filmbolag:

 1. Walt Disney Studios – Ett av världens största filmbolag, som äger många olika filmbolag och varumärken, till exempel Marvel, Lucasfilm och Pixar.
 2. Warner Bros – Ett av de äldsta och största filmbolagen i världen, som äger många olika filmbolag och varumärken, till exempel DC Comics och HBO.
 3. Universal Pictures – Ett stort filmbolag som äger många olika filmbolag och varumärken, till exempel DreamWorks och Focus Features.
 4. 20th Century Studios – Ett filmbolag som ägs av Disney och som har många kända filmer och tv-serier i sitt utbud, till exempel ”The X-Men” och ”The Simpsons”.
 5. Paramount Pictures – Ett stort filmbolag som äger många olika filmbolag och varumärken, till exempel Nickelodeon och Viacom.

Detta är bara några exempel på stora filmbolag, och det finns många fler att välja mellan. Många av de stora filmbolagen har också olika avdelningar och filmbolag som specialiserar sig på olika sorters film, till exempel actionfilmer, animerade filmer eller dokumentärfilmer.

Den här artikeln är ett test som är delvis skriven av ChatGPT med tillägg av våra redaktörer som läst, korrigerat och lagt till länkar.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.