Zooma i Instagram – så får du större bilder

instagram-logo

Skulle du också vilja zooma in på bilder när du använder Instagram?


Uppdatering: Den här artikeln är från 2014 och skrevs innan Instagram introducera zoom genom pinch-rörelse på skärmen – vilket nu kan göras. Ni behöver alltså inte gå till inställningarna längre.


Ibland är det riktigt retligt att man inte kan göra en pinch-to-zoom eller dubbeltappa på skärmen för att zooma in när en bild är extra fin att titta på.

Varför Instagram varken har lagt in möjligheten för högupplösta bilder eller zoomfunktion är bortom förstånd – men det finns ett enkelt knep för att ändå kunna zooma i appen.

Android

Gå till Inställningar > Tillgänglighet > Förstoring.

Bocka för detta alternativ så kan du zooma när som helst i Android bara genom att trycka tre gånger snabbt på skärmen. Håll sedan nere två fingrar på skärmen för att flytta den åt olika håll.

IOS

Gå till Inställningar > Allmänt > Tillgänglighet > Zoom.

Bocka för denna och tryck tre gånger snabbt på skärmen för att zooma. Tre fingrar på skärmen samtidigt gör att du kan flytta zoompunkten – precis som med två fingrar i Android.

Ingen optimal lösning

Det här är inte någon optimal lösning då zoomfunktionen gör att Instagrams lågupplösta bilder ser tämligen dåliga ut – men man kan åtminstone zooma.

När Instagram (eller dess ägare Facebook) tar sig i kragen och fixar en ordentlig funktion återstår att se, om någonsin alls.

Instagram ökar upplösningen

I juli 2015 ökade Instagram den maximala upplösningen på bilder som laddas upp till bildtjänsten. Tidigare låg storleken på 640 x 640 pixlar men nu kan vi ladda upp i 1 080 x 1 080 pixlar – en betydande ökning som på högupplösta skärmar ger bättre bildkvalité.

Vad som sker är att man laddar upp i den högsta upplösningen men sedan skalas bilderna ned via css till 640 x 640 pixlar där det behövs.

Tänk på att alltid ställa in kameran i telefonen (eller vanliga kameran) till högsta upplösningen för att sedan beskära i Instagram. Begränsa dig inte redan innan Instagram får bilderna då det i slutändan kan betyda sämre kvalité på resultatet.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.