Firefox tappar användare medan Chrome ökar

mozilla-firefox-logo-2013

Webbläsaren Firefox fortsätter att tappa användare samtidigt som konkurrenten Chrome istället ökar.

Det skriver webbsajten Net Applications som i en nyligen släppt rapport pekar på de nattsvarta siffrorna för Mozillas webbläsare.

Bara under juni tappade Firefox 1.3 procent av sina användare och går ner till 15.4 procent av den totala marknaden.

Slår man ihop marknadsandelarna för datorer och mobila enheter visar de den lägsta siffran på fem år – ett riktigt dåligt resultat alltså.

Microsoft dominerar

Tyngsta konkurrenten Microsoft fortsätter att vara den klart dominerande aktören med 58.4 procent av datorerna medan Redmond-företaget bara får 2 procent på den mobila sidan, mycket på grund av att Windows Phone inte verkar lyckas resa sig.

Google fortsätter att växa så det knakar, både för datorer och mobila enheter. 22.6 procent når man med de båda sammanslagna.

Apple Safari tappar också användare och går ner från 13.1 till 12.3 procent över samtliga plattformar.

Man kan ju undra hur länge Mozilla tänker kämpa med Firefox för mobiltelefoner, precis som man undrar hur länge norska Opera orkar hålla ihop med tanke på de få marknadsandelar som man har.

Firefox är absolut inte att räkna bort än – men det är några tuffa år som väntar för såväl webbläsare som dess utvecklare Mozilla.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.