YouTube TV får mycket bättre bildkvalitet

YouTube logo
Foto: Alexander Shatov, Unsplash

YouTube TV är knappast känd för att ha riktigt bra bildkvalitet. Vilket är tråkigt med tanke på den skyhöga kostnad som Google kräver av prenumeranterna.

Kvaliteten du får på bilden varierar stort. Det beror till stor del på vart i världen du befinner dig, vad du kollar på för stunden och så klart hur din internetuppkoppling ser ut. Men generellt kan sägas att YouTube TV levererar sämre än önskad kvalitet för kostnaden.

Högre bitrate för YouTube TV

Åtminstone hittills. Vet vet idag att Google håller på med ett test som skruvar upp tjänstens så kallade bitrate – alltså mängden data som skickas per sekund. Ju högre bitrate desto mer data och därmed generellt bättre bildkvalitet.

Det handlar om en ökning som specifikt gäller för live-strömmad video i 1080p. Du som har YouTube TV och använder en kompatibel mediaspelare som klarar VP9-kodeken kommer att märka en kvalitetsökning på vissa program de kommande veckorna. När testet är klart så är tanken att göra ändringarna till en permanent förbättring för alla.

Bildkvalitets-experiment: Vi testar transkodningsförändringar, inklusive en ökning av bitraten för live 1080p-innehåll under de kommande veckorna. Dessa kommer att riktas mot enheter som stöder VP9-codecen med höghastighetsinternetanslutningar. Om detta går bra, planerar vi att göra dem permanenta till sommaren. Mer information kommer!

Google

Tyvärr vet vi inte idag om samma bitrate-ökning även gäller för programmen som visas i 720p. Det finns dessvärre inget som talar för att så är fallet just nu.

Andra nyheter som släpps till YouTube TV är en mängd buggfixar och stabilitetslösningar. De gör bland annat så att ljud och bild håller sig synkroniserad för fler på Apple TV när surroundljud är aktiverat.

Ny multivisningsfunktion

Sen tidigare har Google även presenterat en hett efterlängtad multivisningsfunktion till YouTube TV.

Den gör så att du kan kolla på upp till fyra matcher samtidigt på en och samma skärm. En funktion som debuterade under March Madness som är en period med extremt mycket basketmatcher.

YouTube TV kostar från 73 USD per månad för amerikanska hushåll. YouTube TV går att använda hos nästan alla invånare i USA, men däremot finns inte tjänsten utanför landets gränser, och därmed inte heller i Sverige (inte utan en VPN-tjänst i alla fall).

Via The Verge

Det här är YouTube TV

YouTube TV är en betal-TV-tjänst som erbjuder live-strömning av TV-kanaler över internet.

Tjänsten är tillgänglig i USA och ger användarna möjlighet att titta på populära TV-kanaler i realtid, inklusive sport, nyheter och underhållning.

Här är några av exemplen som lyfts fram på den officiella webbsajten:

 • ABC
 • CBS
 • FOX
 • NBC
 • ESPN
 • AMC
 • CNN
 • Comedy Central
  FS1
 • MSNBC
 • NFL Network
 • TNT
 • Univision
 • Nickelodeon

YouTube TV fungerar på en mängd olika enheter, inklusive smartphones, surfplattor, smarta TV-apparater och streaming-enheter, och erbjuder en DVR-funktion som gör det möjligt att spela in program och titta på dem senare.

Användare kan också titta på on-demand-innehåll från vissa nätverk och kabelkanaler som ingår i tjänsten. YouTube TV är en abonnemangstjänst och debiterar en månadsavgift (se ovan).

Du kan även köpa till extra-tjänster som inkluderas inuti YouTube TV-tjänsten. Bland annat kan du skaffa HBO Max (som byter namn till Max), Showtime och Starz.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.