WordPad tas bort från Windows efter 30 år

Windows 10 Windows 11
Unsplash,Tadas Sar

Microsoft kommer att ta bort appen WordPad från Windows. Den klassiska appen introducerades för 28 år sedan till Windows 95 och hette då Microsoft Write. Idag har den spelat ut sin rätt och kommer att raderas med en uppdatering.

Det här är WordPad

WordPad är en enkel ordredigerare som stöder många vanliga dokumentformat. Bland annat kan du öppna klassiska format som RTF, DOC och ODT utan problem.

Appen har begränsade funktioner, men är några steg mer avancerad än exempelvis NotePad som nästan inte har några alls.

WordPad har moderniserats genom åren och har idag ett gränssnitt som bättre matchar Office Word. Dock har Microsoft inte lagt speciellt mycket kärlek på appen sedan versionen för Windows 8.

Bland funktionerna som du kan använda finns stöd för infogning av bilder, olika typsnitt och textstorlekar, listor och mer.

Lästips: Microsoft tar AI-tekniken till Word och PowerPoint

Så här säger Microsoft om WordPad

Anledningen till att vi vet att WordPad tas bort är att Microsoft bekräftar det i ett supportdokument.

Där står att WordPad inte kommer att uppdateras mer och att den tas bort med en framtida version av Windows.

WordPad uppdateras inte längre och kommer att tas bort i en framtida version av Windows. Vi rekommenderar Microsoft Word för rika textdokument som .doc och .rtf samt Windows Notepad för vanliga textdokument som .txt.

Om du vill använda vanliga textfiler så rekommenderar Microsoft att du använder NotePad. En app som fortfarande underhålls och uppdateras med jämna mellanrum.

Vill du ha mer avancerade funktioner så vill Microsoft att du använder Word-appen från Office-paketet. Vilket inte är helt oväntat eftersom det är en stor inkomstkälla för bolaget.

Lästips: Så använder du Microsoft Word gratis (2023)

Därför tar Microsoft bort WordPad från Windows

Så varför försvinner WordPad från Windows? Microsoft har inte avslöjat anledningen än, men det finns flera tänkbara anledningar.

En anledningen kan vara att WordPad inte längre är nödvändigt eftersom det finns andra, gångbara appar som gör ett bättre jobb. Word går att använda helt kostnadsfritt i webbläsaren och finns som betalversion för desktop- och mobilanvändare.

En annan anledning kan vara att Microsoft vill flytta intresset från WordPad (som är gratis) till Office Word (som kostar pengar). Det kan helt enkelt vara en monetär fråga.

Via The Verge

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.