Windows Vista: Inget mer stöd från Microsoft efter april 2017

Microsoft Logo 2016

Använder du fortfarande Windows Vista? Då är det sedan länge dags att byta upp dig till åtminstone Windows 7 eller ännu hellre senaste Windows 10. Men om du vill stanna kvar med Vista så har vi en mycket viktig nyhet att dela med dig.

Microsoft är på gång att dra undan stödet under fötterna för operativsystemet. Redan 2012 försvann stödet för de flesta, men nu är det stopp för precis alla former av uppdateringar till Windows Vista. Det betyder att företaget efter cirka tio års tid slutar med uppdateringar vilket riskerar att lämna tusentals Windows Vista-datorer oskyddade mot sårbarheter som hackers och malware.

Är du vanlig privatanvändare slutade du få uppdateringar redan i april 2012, men företagsanvändare med utökat stöd har datumet 11 april 2017 att lägga på minnet. Efter det datumet slutar uppdateringarna komma och om du inte har uppgraderat operativsystemet innan dess, ja då ligger du verkligen i farozonen.

Windows Vista släpptes initialt under juli 2005 och blev globalt lanserad i januari 2007. Operativsystemet ses av många som ett snabbstopp mellan Windows XP och Windows 7, den senare ett hyllat operativsystem som fortfarande uppskattas av väldigt många.


Lästips: Microsoft visar reklam för OneDrive i Windows 10


Väldigt, väldigt många faktiskt då webbsajten NetMarketShare räknat ut att kring 48 procent av alla persondatorer fortfarande använder Windows 7. Tittar vi på Windows Vista sjunker den siffran till försvinnande låga 0.78 procent. Under både Windows 8 och Windows 8.1 som har 1.65 respektive 6.87 procent.

Många kommer troligtvis att bli uppretade precis som när Windows XP tappade sitt stöd tidigare. Men det finns en gräns för hur länge Microsoft kan underhålla ett gammalt operativsystem. Drivrutiner slutar släppas av hårdvarutillverkare, mjukvara uppdateras inte av utvecklare och med färre än en procent av alla datorer finns ingen anledning för Microsoft att lägga resurser på operativsystemet.

Använder du fortfarande Windows Vista? Vad tycker du om att stödet nu är på väg att försvinna helt? Kommentera gärna och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.