Windows 11 kan inte köras på Mac-datorer med Intels processorer

Du får snällt fortsätta använda Windows 10 via Boot Camp i framtiden

Windows 11

Vill du använda Windows 11 på din Intel-baserade Mac? Det kan du tyvärr inte – Apple har nämligen inte TPM 2.0-stöd i sina datorer, något som Windows 11 kräver.

  • Apple kan uppdatera mjukvaran för stöd – men lär inte hända
  • Kan köra Windows 11 via VMware Fusion eller Parallels Desktop
  • Fungerar inte med Boot Camp

Läs mer: Windows 11 är gratis – om du redan har Windows 10


Saknas TPM 2.0-stöd i alla Apples datorer

Använder du Windows 10 på din Mac-dator via Apple Boot Camp? Kanske hoppas du på att kunna installera Windows 11 när uppdateringen släpps senare under 2021?
Då har vi dåliga nyheter till dig, för Windows 11 kommer inte att fungera på Apples datorer.

Anledningen är att Microsoft kräver att alla datorer som kör Windows 11 har TPM 2.0-stöd. Antingen direkt i processorn eller som en modul på moderkortet.

Och Apple har inte stöd för TPM 2.0 någon av sina datorer.

Det hela hade kunnat lösa sig med en uppdatering till mjukvaran från Apples sida. Men med tanke på att Apple arbetar på att fasa ut Intel helt så är det inte speciellt sannolikt att det händer.

Enda lösningen är att köra Windows 11 i en virtuell miljö via lösningar som VMware Fusion och Parallels Desktop.

Väljer du att fortsätta använda Windows 10 via Boot Camp så är du garanterad buggfixar och säkerhetsfixar åtminstone fram till 2025. Men du ska inte räkna med några nya funktioner eller större nyheter.

Läs mer: Kan min dator köra Windows 11? (här är kraven)

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.