Windows 11 har stöd för USB4 2.0 – upp till 80 Gbps

usb c cable dof

Microsoft har lagt till stöd för USB4 version 2.0 i Windows 11. Det betyder att moderkort och tillbehör som stöder den senaste versionen kan överföra data med upp till 80 Gbps.

USB4 2.0 är en nyare standard som färdigställdes så sent som slutet på 2022. Den stora nyheten är hastigheter upp till 80 Gbps, vilket kan jämföras med första versionen av USB4 som ”bara” klarar upp till 40 Gbps. Alltså halva den hastigheten.

I vissa situationer kan den nya standarden till och med överföra 120 Gbps i en riktning och 40 Gbps i den andra. Det krävs dock hårdvara som stöder just den funktionen.

Lästips: Använd Android-telefon som webbkamera med Windows 11

usb standards 2024

Just nu finns ytterst få prylar som stöder USB4 2.0. Faktum är att det inte finns speciellt många enheter som klarar första versionen av USB4 till fullo. De första prylarna släpptes så sent som förra året.

Om du vill dra nytta av USB4 2.0 krävs att du har Windows 11 22621.3235 alternativt 22631.3235, eller senare. Det ger dig kompatibilitet, men tänk på att drivrutinerna är nya och kan behöva uppdateras för att öka stabiliteten.

Senare under året väntas Thunderbolt 5 släppas som en färdigställd standard.

Thunderbolt 5 är en direkt konkurrent till USB4 med stöd för 80 Gbps åt båda håller eller 120 Gbps asynkron överföring vilket tillåter upp till dubbla 8K-skärmar på en kabel.

Via Techspot

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.