Lyssna på ljudböcker med Spotify – ny prenumeration

Spotify logo
Foto: Alexander Shatov, Unsplash

Ljudböcker är inget nytt för prenumeranter på Spotify. Den som har en musikprenumeration kan även ladda ner och lyssna på ljudböcker. Nytt idag är att musiktjänsten lanserar en lite billigare ljudboksprenumeration – perfekt för dig som vill lyssna på böcker till en (marginellt) lägre månadskostnad.

Spotify har erbjudit möjligheten att lyssna på ljudböcker ända sedan förra året. Då lanserades ljudböcker för Premium-prenumeranter som kunnat lyssna på upp till 15 timmar per månad utan extra kostnad. Antalet ljudböcker? Fler än 200 000 enligt Spotify.

Lästips: Nextory försämrar Unlimited-nivån – är inte längre obegränsad

Låst till 15 timmars lyssnande per månad

Med den nya ljudboksprenumerationen får du lika många ljudböcker och samma begränsning på 15 timmar per månad. Månadskostnaden är tio dollar per månad – endast en dollar billigare än Spotify Premium.

Prenumerationen känns som ett uppenbart försök att locka in fler till att uppgradera med den bara lite dyrare Premium-nivån. Lite som en kaffebar som erbjuder tre storlekar på kaffemuggarna där mellannivån är det uppenbara valet i pris versus storleksförhållande.

En intressant detalj är att befintliga prenumeranter på Premium inte får skaffa ljudboksprenumerationen. Så att få några 30 timmar är bara att glömma, om man inte skaffar två separata prenumerationer med olika mejladresser så klart.

Ljudböcker med Spotify Premium finns idag för prenumeranter i USA, Storbritannien och Australien. Den renodlade ljudboksprenumerationen är just nu släppt i USA.

Lästips: Nya priset på Spotify Premium, Duo och Familj i Sverige

Ljudböcker på Spotify versus Amazon Audible

Spotifys alternativ kan ställas mot ljudboksgiganten Amazon som med Audible-tjänsten har en dominerande ställning på marknaden.

Med Audible betalar du ungefär en hundring per månad och kan lyssna obegränsat på de gratisböcker som ingår i det priset. Du får dessutom en (1) så kallad kredit varje månad som prenumerant. Den kan du lösa in mot en valfri ljudbok som du normalt måste betala för.

Det fina med Audible är att köpta böcker, oavsett om du betalar med en (1) kredit eller pengar, är tillgängliga även om du avbryter din prenumeration. Du kan alltså gå tillbaka till biblioteket och lyssna om på dina böcker hur mycket du vill.

Huruvida Spotify har en chans att ta marknadsandelar från Amazon och Audible återstår att se. Det är ett intressant alternativ med många ljudböcker, men hur stort är egentligen hindret på 15 timmar per månad?

En ljudbok kan variera mellan 5 och 20 timmar per titel. I värsta fall får du bara lyssna på en bok per månad med Spotify medan Audible ger dig lika många timmar som du har tid att lägga på att lyssna.

Via: TechSpot

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.