Ny Kindle med färgskärm kan släppas 2025 (6 tum & 10 tum)

Amazon logo
Foto: boliviainteligente, Unsplash

Amazon kan släppa en ny Kindle med skärmtekniken ACeP (Advanced Color ePaper) under 2025. Det ska vara en ny modell med två storlekar på 6 respektive 10 tum, och som kan bli en revolutionerande lansering i kategorin för läsplattor.

Fullfärgsskärm och snabbare responstider

En stor fördel med ACeP-skärmar är att du får en fullfärgsskärm utan behovet av färgfilter. Dessutom är tekniken mycket mer responsiv vid beröring än E Ink är idag. Menyer och bläddring kommer ske betydligt snabbare helt enkelt.

Samtidigt behåller du de bästa egenskaperna från dagens så kallade E Ink-skärmar. Både energieffektiviteten och mindre ögonbelastning än traditionella skärmar för mobiltelefoner och surfplattor.

amazon kindle 2022 lasplatta 1
Amazon Kindle från 2022 – en riktigt bra läsplatta för nyfikna. Foto: Amazon

Kan bli mycket dyrare läsplattor

Allt är dock inte positivt med ACeP-skärmar. Den nya och bättre tekniken har ett högt pris – nämligen en 40 till 60 procent högre inköpskostnad än monokroma E Ink-paneler.

Dessutom tillkommer behovet av andra och nyare systemkretsar runtomkring ACeP för att de ska fungera med läsplattans andra delar. Och det ökar kostnaden ytterligare.

I det stora hela betyder det att slutkonsumenten väntas få ett mycket högre pris att betala i butik. Om det blir upp till 60 procent mer än dagens Kindle-plattor återstår dock att se (vi hoppas verkligen inte).

Ryktet kommer från en känd analytiker

Amazon själva har inte gått ut med den här informationen. Den kommer istället från Apple-kännaren och kända analytikern Ming-Chi Kuo.

Just nu bedömer vi ryktet som rimligt. Det finns inget som talar för att Amazon inte kan eller vill släppa en ny läsplatta av högre kvalitet.

En anledning är att marknaden för läsplattor väntas öka under 2024 och framför allt modeller med färgskärm. Mer information väntas komma under året om den nya modellen.

Via TechNews

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.