Windows 10 uppgraderas automatiskt för att minimera risken för missade säkerhetsfixar

Din dator kan uppgraderas oavsett om du vill det eller inte

Windows 10 Windows 11
Unsplash,Tadas Sar

Microsoft meddelar att vissa versioner av Windows 10 kommer att uppgraderas automatiskt – oavsett om du vill det eller inte. Anledningen är att företaget inte vill se mängder av utdaterade Windows-versioner som inte längre får uppdateringar.

  • Windows 10 20H2 slutar få uppdateringar i maj (2022)
  • Microsoft ger stöd åt de tre sist släppta uppgraderingarna
  • Risk att du missar viktiga säkerhetsfixar med gamla Windows 10-versioner

Vad det betyder rent praktiskt är att din dator – om den har en äldre version av Windows 10 – kommer att tvingas till en nyare version inom en överskådlig framtid. Och det sker oavsett vilka Windows Update-inställningar du använder.

Läs mer: Microsoft varnar om din dator inte stöds av Windows 11

Gamla Windows 10-versioner missar viktiga säkerhetsfixar

Microsoft släpper normalt en till två stora uppgraderingar varje år till Windows. De tre senaste har stöd från Microsoft och uppdateras regelbundet med mindre buggfixar och sårbarhetslösningar som håller datorn säker.

Om du däremot har en äldre version som INTE är bland de tre senaste så faller du utanför ramen för de små uppdateringarna. Och det betyder att du sannolikt går miste om mycket viktiga säkerhetsfixar.

Från maj månad hamnar Windows 10 20H2 i kylan och slutar få uppdateringar från Microsoft.

Vi vet att det finns många användare som gärna biter sig fast med äldre versioner för att undvika buggar som Microsoft inte hunnit fixa. Att använda en gammal, stabil version är på flera sätt bra för kritiska arbetsmiljöer, men det finns alltid risker att ta i beaktning. Sårbarheter som inte fixas är en sådan.

Läs mer: Samsung lovar Android-uppgraderingar i fyra år

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.