Microsoft varnar om din dator inte stöds av Windows 11

Du riskerar att inte få viktiga säkerhetsfixar om datorn inte stöder Windows 11

Windows 11 laptop
Windows, Unsplash

Microsoft vill verkligen inte att du använder Windows 11 om datorn inte har officiellt stöd för operativsystemet. Därför lägger de till en ny varning direkt i systeminställningarna som klagar på dig varje gång inställningarna används.

  • En varnande rad i inställningarna med länk till Microsofts webbsajt
  • Du riskerar att inte få viktiga uppdateringar
  • Windows 10-datorer har prestandan som krävs för Windows 11

Anledningen till att Microsoft vill att du ska se varningen har bland annat med Windows Update att göra. Om din dator inte stöds av Windows 11 så garanteras inte att den uppdateras med den senaste mjukvaran.

Det betyder att du kan gå miste om viktiga säkerhetsfixar och andra buggfixar som håller datorn både säker och välfungerande.

microsoft windows 11 varning ej kompatibel 2022
Bild: Windows Latest

Läs mer: Varningen: Fejkad uppgradering till Windows 11 är skadlig kod

Inte garanterat att Windows 11 får viktiga säkerhetsfixar

Enligt webbsajten Windows Latest syns den nya varningen direkt i Windows inställningar, den del som vi kallar Kontrollpanelen. Där står kort och enkelt att systemkraven inte möts med en tillhörande länk så att du kan läsa mer på Microsofts webbsajt.

Om du väljer att läsa mer så får du veta att dator som inte kan köra Windows 11 enligt de officiella systemkraven kan stöta på allvarliga kompatibilitetsproblem i framtiden. Det vill säga att uppdateringar inte garanteras.

Devices that do not meet these system requirements will no longer be guaranteed to receive updates, including but not limited to security updates.

Nämnvärt är att om din dator redan kan köra Windows 10 så finns inga direkta hinder rent hårdvarumässigt att köra Windows 11. Din dator kommer inte att brinna upp eller försöka fly.

Men det gäller att få de där säkerhetsfixarna, annars rekommenderar vi att du stannar med Windows 10. Operativsystemet underhålls fram till 2025, så det är gott om tid att uppgradera datorn.

Läs mer: Dra och släpp filer till Aktivitetsfältet med Windows 11 Drag & Drop to the Taskbar (Fix)

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.