Windows 10 S kan uppgraderas — få Windows 10 Pro gratis till årsskiftet

microsoft windows 10 s

Windows 10 S är ett nytt operativsystem med begränsad funktionalitet. Målet är att ge användarna en enklare plattform att arbeta med jämfört med normalversionen av Windows 10, perfekt för skolmiljöer och enklare datorer i den lägre prisklassen.

Från start kan Windows 10 S endast köra applikationer från Windows Store. Det betyder att allt som körs är säkert placerat i en så kallad ”sandbox”, separat från själva operativsystemet. Det har sina fördelar men operativsystemet dras också med några nackdelar.

Som att vanliga Win32-program inte kan köras; vilket betyder att Adobe Photoshop exempelvis inte fungerar. Eftersom datorer med Windows 10 S primärt ska konkurrera med Chromebooks kanske det inte har så stor betydelse, men i längden blir det en begränsning.

Enklare användare som inte har speciellt höga krav kommer förr eller senare att se Windows 10 S som en begränsning. Med Chromebook där ChromeOS är operativsystemet måste användarna köpa en helt ny dator för att göra något åt saken — men Windows 10 S har ett ess i rockärmen.

Lås upp Windows 10 S och få fullversionen

Med en enkel upplåsningskod som kan köpas av Microsoft låser man upp Windows10 S till att bli en fullfjädrad version av Windows 10, närmare bestämt Pro-versionen. Allt finns där i bakgrunden, du kan bara inte se det innan koden är inskriven. Du får en enkel väg att uppgradera dig, från det enkla till en större helhet.

Lästips: Processorn i Samsung Galaxy S8 kan köra Windows 10

Tyvärr betyder en uppgradering också en risk för alla former av malware som inte går att få till Windows 10 S. Eftersom du bara kan installera applikationer via Windows Store begränsas också hotbilden till sådant som kan installeras därifrån. Upplåst däremot betyder samma hot som alla andra drabbas av.

Om du tar steget och uppgraderar kostar det normalt 49 dollar, eller kring 540 kronor inklusive moms. Microsoft har dock gjort processen helt gratis fram tills årsskiftet 2017/2018. Varför man inte kan välja den enklare och billigare varianten Windows 10 Home är ännu oklart.

Windows 10 S släpps med Surface Laptop

https://www.youtube.com/watch?v=74kPEJWpCD4

Microsoft avslöjade Windows 10 S under en presskonferens tillsammans med Surface Laptop. En bärbar dator med kapabel hårdvara och ett pris runt 999 dollar, eller cirka 11 000 kronor inklusive moms. Lansering till butik sker den 15 juni.

Surface Laptop kommer att finnas tillgänglig med sjunde generationens Intel Core-processorer (Core i5 & i7), skärmen är en 13.5-tumsvariant med PixelSense och bildförhållandet 3:2. Internminnet sträcker sig från 4 GB till 16 GB, grafikkretsen från Intel HD Graphics 620 till HD Graphics 640 och lagringen går upp till 512 GB.

Med Surface Laptop och Windows 10 S vill Microsoft minska Googles och Apples dominans på skolorna. Google med Chromebooks som fått ett mycket bra mottagande tack vare sina låga priser, Apple med iPad-surfplattor och Macbook Air.

Om Microsoft kommer att lyckas återstår att se. Men tydligt är att det Redmond-baserade företaget ser stor potential i Windows 10 S. Frågan är — kommer det att lyckas? Kommentera och berätta vad du tror!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.