Windows 10 S låser dig till Edge & Bing — går inte att byta standardsökmotorn

microsoft windows 10 s

Köper du en dator med operativsystemet Windows 10 S blir du snabbt varse om att standardsökmotorn i webbläsaren Edge har låsts till Bing. Det går inte att byta ut den mot exempelvis Google — och detsamma gäller för operativsystemets interna sökfunktion.

Dessutom är webbläsaren Edge låst som standardwebbläsaren och inte heller denna kan ändras. Även om du installerar Chrome, Firefox eller Safari (förutsatt att de finns på Windows Store) så kan dessa inte användas som förinställda webbläsare när du exempelvis försöker öppna en html-fil från Utforskaren.

Microsofts drag är riktigt fult och lär inte gå obemärkt förbi hos många användare som köper datorer med Windows 10 S. Förutom Surface Laptop har både HP och Acer presenterat billiga bärbara datorer med nya operativsystemet, frågan är vad deras köpare tycker om inlåsningen.

Så här skriver Microsoft på webbsidan ”Vanliga frågor och svar om Windows 10 S”:

Finns det några standardsaker jag inte kan ändra på min Windows 10 S-dator?
Ja, Microsoft Edge är standardwebbläsare på Microsoft 10 S. Du kan ladda ned andra webbläsare från Windows Store, men Microsoft Edge kommer att förbli din standardwebbläsare, till exempel när du öppnar en .htm-fil. Det går heller inte att ändra standardsökleverantören i Microsoft Edge och Internet Explorer. 

Kan bli hård kritik mot inlåsningarna

Visst går det att betala sig till en fullständig licens för Windows 10 Pro som tar bort inlåsningen, men det är cirka 500 kronor extra för något som många tar för givet. Att kunna ändra till sin favoritsökmotor- eller webbläsare är grundläggande så till den milda grad att vi undrar hur Microsoft tänker.

Den stora frågan i sammanhanget är hur Microsoft tänker kommunicera begränsningarna till potentiella köpare av datorer med Windows 10 S. Risken är att de som köper en dator med operativsystemet inte förstår inlåsningen till exempelvis Windows Store och känner sig lurade när vanliga program inte fungerar.

Faktum är att det kan bli ett stort bakslag för Microsoft och OEM-tillverkarna. Du kan själv fundera på hur irriterande det skulle vara att lägga 5 000 kronor på en bärbar dator som inte kan köra ett enda av dina favoritprogram. Och webbläsare är för många en känslig punkt där man endast kör ena eller andra oavsett vad som finns på datorn.

Vad tycker du? Är inlåsningen i Windows Store, Bing och Edge ett smart drag av Microsoft, eller är det ett irritationsmoment som inte rättfärdigas?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.