Windows 10 ”Quick Pair” ska göra det enklare att ansluta Bluetooth-tillbehör

Microsoft Windows 10 Logo

Microsoft arbetar med att göra Bluetooth-anslutningar enklare med Windows 10. Genom att strömlinjeforma anslutningsprocessen ska det gå snabbare och smidigare att koppla ihop två enheter.

Med en funktion som internt kallas ”Quick Pair” är det möjligt att anslutna portabla enheter till en Windows 10-dator bara genom att hålla dem nära varandra. När datorn känner av en Bluetooth-aktiverad enhet visas ett meddelande på datorskärmen. Ett klick och enheterna ansluts.

Enligt webbsajten Thurrott fungerar Quick Pair nästan identiskt som Android Fast Pair. Det betyder att Microsoft skulle kunna använda tekniken bakom snabbanslutningen med andra prylar än bara de egna Xbox- och Surface-tillbehören.

Normalt måste man idag gå igenom en tämligen obekväm anslutningsprocessor när två Bluetooth-enheter ska anslutas med varandra. Ofta involverat olika knapptryckningar för att aktivera pair-funktionen i båda enheterna, blinkande LED-lampor och flera anslutningsförsök.

Bluetooth Classic och Bluetooth LE är lösningen

Det är helt obegripligt komplicerat och det har gjorts försök att förenkla det hela. Bland annat Apple som med kombinationen Bluetooth Classic och Bluetooth LE lyckats med en snabbkoppling mellan AirPods och iPhone-telefoner.

Android Fast Pair använder också samma Bluetooth-kombination på de enheter som stöder tekniken. Och sannolikt är att Quick Pair kommer att fungera likadant. Varför ändra ett (till synes) vinnande koncept som konkurrenterna redan använder?

Så när kan Quick Pair bli aktuell på våra datorer? Svaret på det lär inte vara upplyftande för många.

I skrivande stund finns funktionen bara som en tidig och ofärdig lösning i Windows 10 Build 17046. Det är en testversion av Windows 10 som bara de mest vågade användare då versionen är allt annat än stabil på sina håll.

Därmed kan vi inte vänta oss Quick Play i någon färdig form förrän tidigaste en bit in på 2018. Vi vet dessutom inte om Microsoft och Google har inlett några kompatibilitets-diskussioner kring implementation av Quick Play med Android Fast Pair.